– Nordkorea har varit väldigt tydligt med att man kommer att fortsätta med både sitt kärnvapen- och missilprogram. I det här tonläget med mycket konfrontation så tror ju många att de ska backa, men i det nordkoreanska psyket är det läge att visa på styrka. Det är en logisk konsekvens och inte alls oväntat, säger Swanström till nyhetsbyrån TT.

Än så länge vet vi inte helt klart vad som hänt, poängterar han. Det krävs att expertis mäter strålningen vid den nordkoreanska gränsen och gör en analys av detonationen.

"Verkar vara den största hittills"

– Men det verkar vara den största bomben hittills som de testat, och det är utan tvekan ett framsteg för dem. En multifunktionell bomb kan detoneras från en hög nivå och slår då ut all elektronik, detonerar den på marken är det farligt för människor.

Enligt nordkoreansk television är det en vätebomb man sprängt. Det avgörande är dels vilken typ av bomb det är, och dels hur Kina kommer att reagera. Kina har en omfattande handel med Nordkorea, och är det land som kan påverka situationen mest.

– Den stora frågan är hur mycket Kina vågar göra mot ett instabilt Nordkorea. Kommer de att utöka sanktionerna, och implementera dem? Kina vill inte ha ett krig, med en enorm flyktingvåg över gränsen.
Situationen för invånarna i Nordkorea kommer att bli ytterst svår, om både Kina och Ryssland skulle stoppa leveranserna av gas och olja till landet, påpekar han.

"Enorm eskalering"

Jerker Hellström, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Sverige, säger att det har skett en enorm utveckling och eskalering i Nordkoreas utveckling av kärnvapen och robotar.

– Sedan Kim Jong-Un tillträdde har han genomfört fyra provsprängningar, vilket kan jämföras med två provsprängningar under hans pappas 17 år vid makten, säger Hellström.

Han förväntar sig skarpa reaktioner från både FN och enskilda stater.

– Det här blir en påminnelse om att sanktionerna ännu inte biter och FN måste kanske se sig om efter andra metoder att påverka Nordkorea.

Han påminner om att man för att bekräfta att en kärnvapensprängning verkligen ägt rum behöver upptäcka partiklar i luften. FOI hjälpte till att hitta radioaktivt xenon i Sydkorea efter provsprängningen 2006.

– Faktum är att man bara lyckats att mäta upp det 2006. Sedan har man blivit så pass bra på att stänga av det tunnelsystem man använder vid provsprängningar att det inte läckt ut någonting. Vi får se hur det blir den här gången.