– Följderna av ett angrepp kan bli mycket oberäkneliga och förödande. Jag anser att det är osannolikt, säger Kallio.
Enligt Kallio är omvärldens handlingsmöjligheter begränsade. Nordkorea har med all tydlighet visat att det inte bryr sig om internationella sanktioner, och det är dessutom svårt att hitta på fler sanktionsåtgärder.
Enligt Kallio är det möjligt att världens övriga länder tyst måste acceptera att Nordkorea har blivit en kärnvapenmakt.
– Offentligt kan det inte accepteras, men man kan godkänna fakta i tysthet. Jag tror att det då kanske blir möjligt att uppnå resultat i förhandlingarna med Nordkorea.
– Målet hittills har varit att få Nordkorea att avstå från sitt kärnvapenprogram och det har misslyckats, säger Kallio.
Testerna fortsätter
Kallio säger att Nordkoreas kärnvapenprovsprängning inte på något vis är en överraskning. Det har varit känt att kärnvapenprogrammet fortsätter. Han utgår från att testerna även kommer att fortsätta.
– Nordkorea vill skapa ett robothot som har verklig avskräckande effekt, säger Kallio.
Provsprängningen och dess tidpunkt är ett budskap i minst tre riktningar, säger Kallio. För det först vill Nordkorea visa omvärlden att man inte har några som helst planer på att avstå från sitt kärnvapenprogram. Samtidigt vill man visa sin militära styrka åt USA, som nyligen genomförde en krigsövning tillsammans med Sydkorea.
– Det tredje budskapet går till Kina, som den här helgen är värd för Brics-ländernas (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika) möte. Nordkorea ville ge Kina en näsbränna och visa att de kinesiska uppmaningarna till återhållsamhet inte har någon betydelse för Nordkorea.
Nordkorea uppger att man nu framgångsrikt provsprängt en vätebomb. Kallio säger att det är möjligt att det stämmer – men det kan även vara en bluff.
– Det är för tidigt att säga något om det här med säkerhet.
Utrikes
3.9.2017
Forskare tror inte USA anfaller Nordkorea
Nordkoreas senaste kärnvapentest leder knappast till att USA anfaller landet, säger forskaren Jyrki Kallio vid Utrikespolitiska institutet. Han säger till FNB att krigshandlingar innebär mycket stora risker.