– Tillväxten ser stabilare ut än någonsin sedan finanskrisen. Vår positiva prognos beror dels på att Finland har gjort saker på ett bättre sätt och dels på avsaknaden av negativa överraskningar, säger Aktias chefsekonom Heidi Schauman.
Men trots att konjunkturen är fördelaktig just nu finns det risk att konjunkturtoppen börjar vara förbi i resten av världen.
– Den här prognosen är märkbart bättre än den förra i maj, men man ska inte stirra blint på den rosiga fasaden, säger Schauman.
Budgeten, bilar och nybyggen
Aktia spår ännu inte en konjunkturnedgång, men betonar att det är viktigt att vara beredd på att det nuvarande uppsvinget inte kommer att bli långvarigt. Därför ska man genast ta tag i det man vill ha gjort.
– Ur politiskt perspektiv vore det viktigt att utnyttja den bättre konjunkturen för att genomföra behövliga strukturella förändringar och samtidigt hålla fokus på den offentliga ekonomins hälsa, betonar Schauman.
Hon riktar kritik mot regeringens budgetförslag och tycker inte att sysselsättningen tas tillräckligt på allvar.
– Utvecklingen har varit god, men försiktig.
Trots otillräckliga sysselsättningsmål, sägs betydligt färre finländare upp i dag.
– De har väntat med att köpa nya telefoner eller bilar, men känner sig nu tryggare och vågar göra större inköp. Kampanjer för amorteringsfria lån har också stött konsumtionen.
Bilar och hemelektronik är tydliga tecken på tillväxt. En annan bransch i medvind är byggbranschen. Rekordmånga fastigheter byggs och planeras.
– Det beror på en kombination av tillväxt och urbanisering. Många utlänningar investerar också i fastigheter.
På efterkälken
Om man jämför Finlands bruttonationalprodukt (bnp) i dag med siffran för 2008, ligger vi långt under. Andra EU-länder såsom Sverige, Frankrike, Tyskland och Spanien har däremot högre bnp nu än då.
– Vi har en annorlunda konjunktur än många andra europeiska länder. Här har tillväxten kommit igång senare, men jag tror inte att vi kan "festa vidare" ifall den är på väg neråt, säger Schauman.
Finlands tillväxt slår i otakt, men Schauman utesluter inte att goda tider fortsätter.
– Det här kan bli en långvarig utmaning, men det kan också hända att högkonjunkturen håller i sig. Resten av världen har också varit försiktiga, vilket betyder att det här är ett nytt scenario.
Inom EU har inflationen hållits låg under sommaren och i Finland ännu lägre.
– Det har lett till en konkurrensfördel efter att vi länge har haft dyrare prisnivåer jämfört med andra länder.
Mer ekonomiundervisning
Schauman lyfter upp en illavarslande aspekt, att hushållen i fjol konsumerade mer än vad de tjänade. Det har hänt två gånger tidigare sedan 1980-talet.
– Ett negativt sparande skedde innan lågkonjunkturen på 1990-talet och innan den senaste ekonomiska krisen.
En orsak är säkert att lönehöjningarna varit måttliga jämfört med resten av ekonomin. Stora skulder och ett överdrivet konsumerande är ett större problem nu än tidigare.
– I dag vill folk ha saker genast, men man borde åtminstone sova på saken innan man fattar stora beslut, i synnerhet med lånade pengar. Vi har kommit in i ett konsumtionsdrivet samhälle.
Schauman förespråkar mer ekonomiundervisning i skolan. Hon förvånad över hur många av hennes vuxna och välutbildade vänner fortfarande inte har koll på ekonomin.
– Många är ganska handfallna och frågar mig om råd. Jag står för öppenhet och om man på riktigt hamnar i en skuldspiral ska man söka hjälp. Både kommunerna och banken erbjuder skuldrådgivning. Ju tidigare, desto bättre, säger Schauman.
Schauman tror ändå inte att en ny lågkonjunktur är på väg och poängterar att de flesta klarar av att hantera sin ekonomi.
– Vi är nu på toppen, men man ska komma ihåg att nästa års prognos på två procent också är god i finländska mått mätt.
Världsekonomin växer
Överlag ser utsikterna för världsekonomin fortsatt ljusa ut; handeln har fortsatt att utvecklas väl och tillväxten ser jämnare ut än på länge.
– Man kan gott säga att sommaren 2017 var den första utan stora ekonomiska eller politiska skrällar.
Centralbankerna har länge fört en stimulerande penningpolitik, som kommer att förändras. Utöver den penningpolitiska osäkerheten finns det mycket politisk spänning i världen som påverkar värlsekonomin. Brexitprocessen fortsätter, osäkerheten växer i USA, läget i Nordkorea oroar, liksom den utdragna konflikten mellan Ukraina och Ryssland. Flyktingströmmarna till EU har minskat, men fungerande långsiktiga lösningar inom EU saknas fortfarande. Kina utmanas av skuldsättning och bostadsmarknadsproblematik, men i resten av världen, och speciellt i utvecklingsekonomierna, fortsätter tillväxttakten att öka. Rysslands ekonomi växer i år, vilket också gynnar tillväxten i Finland. Vad som ska hända med oljepriset är fortfarande oklart.
Ekonomi
4.9.2017
Stabil och mångsidig tillväxt kan bli kortvarig
Finlands ekonomi växer med 2,8 procent i år och 2 procent nästa år, spår Aktia. Tillväxten beror på ett stabilt och mångsidigt uppsving i exporten, investeringar, konsumtion och nybyggen.