Kärnvapentestet som Nordkorea genomförde i helgen är ett steg mot en allt svårare och mer spänd internationell situation. Hotet som landet orsakar mot den övriga världen har ändå inte ökat betydligt, säger forskarofficer Juha Kukkola vid Försvarshögskolan.

Kukkola uppger att USA:s, Rysslands och Kinas bedömningar gällande kärnvapentestet pekar på att stormakterna kan svara på situationen genom att skärpa sanktionerna mot Nordkorea.

– Det är sannolikt att stormakterna försöker fortsätta förhandla om sanktionsåtgärder. Ett militärt alternativ är dåligt för alla parter, sade Kukkola till FNB på måndagen.

Enligt Sydkoreas försvarsministerium var kraften av Nordkoreas kärnexplosion uppskattningsvis 50 kiloton. Ifall beräkningen stämmer, var testet cirka fem gånger kraftigare än Nordkoreas senaste kärnvapentest och över tre gånger så kraftigt som Hiroshimas atombomb år 1945.

Det är oklart hur USA i praktiken kommer att svara på Nordkoreas agerande. Enligt Kukkola har USA:s grundlinje tillsvidare varit den samma som tidigare, trots mer häftiga utspel och tweetar: under Donald Trumps presidentperiod har den tidigare sanktionspolitiken fått fortsättning.

– Att Nordkorea har aktiverat sig gällande sitt robot- och kärnvapenprogram har lett till att (USA och dess allierade) har varit tvungna att göra något och då har man reagerat genom FN:s nya sanktioner.

Vad är USA:s svar?

USA har varnat Nordkorea för en massiv militär attack om Kim Jong-Uns styre fortsätter med sina provokationer. Vita huset uppger att USA har förbundit sig till att försvara sina allierade på alla sätt som är möjliga. I uttalandet hänvisar man också till åtgärder som berör kärnvapen.

Enligt USA:s FN-ambassadör Nikki Haley är det endast möjligt att lösa situationen med diplomatiska åtgärder genom att införa hårda sanktioner.

Programdirektör Mika Aaltola vid Utrikespolitiska institutet säger att alla reaktioner är riskfyllda när det gäller Nordkorea: förhandlingar, sanktioner och militärt agerande.

Enligt Aaltola hör strategisk otålighet och oberäknelighet till hur Trumps administration arbetar. Det är inte säkert om Trumps hänsynslösa kommunikationssätt hjälper till för att lösa situationen.

– Trump vill lyfta fram ett USA som kan agera plötsligt. Han skulle vilja att Nordkorea tar åt sig av det och att landet ska ta reson, men det fungerar nödvändigtvis inte. Nordkorea har hittills följt sin egen linje och det får USA att se udda ut, säger Aaltola.

Sydkorea på eldlinjen

Kukkola vid Försvarshögskolan säger att det är svårt att avgöra hur den kommande utvecklingen i USA:s utrikespolitik kommer att te sig eftersom president Trumps, utrikesminister Rex Tillersons och försvarsminister James Mattis utlåtanden i frågan har avvikit från varandra.

Om Sydkorea och dess allierade USA och Japan skulle besluta att svara på hoten genom militärt agerande, ligger Sydkorea först i farozonen. Enligt Kukkola kunde Nordkorea rikta en massiv robotattack och artillerield mot Sydkoreas militärbaser och civilbefolkning.

– Då Nordkorea på detta sätt kan hota Sydkorea och Japan med kärnvapen, blir politikerna mer försiktiga med att använda vapen och kraftåtgärder.