Ett utslag från EU-domstolen kan bana väg för dyra böter för de ovilliga.
I morgon förmiddag ska domstolen i Luxemburg lämna besked om de överklaganden som lämnats in mot den omfördelning av asylsökande som EU-länderna gemensamt beslutade om under den värsta kristiden, hösten 2015.
Ungern och Slovakien har fört frågan till domstolen eftersom man anser att det var fel att beslutet fattades av ländernas migrationsministrar efter omröstning.
De båda östländerna, som tillhör EU:s mest ovilliga när det gäller att ta emot flyktingar och invandrare, tycker att frågan i stället borde ha avgjorts på högsta toppmötesnivå – där fullständig enighet krävs.
Avslag väntar?
EU-domstolen väntas dock avslå överklagandet.
"Det bestridda beslutet hjälper automatiskt till att lindra det betydande trycket på asylsystemen i Italien och Grekland. Beslutet är därav rimligt", konstaterade en av domstolens generaladvokater, franske Yves Bot, när han i slutet av juli gav sitt förhandsutlåtande inför domen.
Generaladvokatens åsikt brukar följas när domstolen sedan ger sitt utslag – även om så inte alltid är fallet.
EU-kommissionen har redan tröttnat på de asylovilliga länderna och inledde redan tidigare i somras processen för att dra Ungern, Tjeckien och Polen inför domstol om de inte börjar delta i omfördelningen.
Ger ny fart?
Att Ungern i förra veckan kontrade med att vilja kräva EU-kommissionen på mångmiljardbelopp för att ha förstärkt EU:s yttre gräns mot "illegal invandring" har mötts av syrliga kommentarer i Bryssel.
– Det här är inte någon slags à la carte-meny där du väljer en rätt – till exempel gränskontroll – och sedan vägrar äta en annan, som att följa beslut om omfördelning, sade kommissionstalesmannen Alexander Winterstein i fredags.
EU-kommissionen hoppas samtidigt att morgondagens utslag från EU-domstolen ska ge ny fart åt omfördelningen. Fortfarande har EU-länderna ännu inte uppfyllt en tredjedel av vad de lovade för två år sedan.
Utrikes
5.9.2017
Spänd väntan på asylbesked i EU
Klockan klämtar för de EU-länder i Östeuropa som inte vill vara med och dela på de asylsökande till EU som anlänt i flyktingkrisens spår.