Basketlandslaget vinner i hemma-EM och tusentals ivriga supportrar sitter på läktarna. Det som upplevs i Helsingfors 2017 var sant även 1967.
Därför håller en av nyckelspelarna i truppen för 50 år sedan Kari Liimo inte med om dagens landslag skulle ha gett upphov till en ny sorts supporterkultur.
– Jag är lite förbryllad över snacket om förändrad supporterkultur, säger Liimo.
Alla spelare från truppen 1967, och som fortfarande lever, är inbjudna till alla Finlands gruppspelsmatcher. Liimo och hans gamla spelkamrater har noga följt med alla Finlands matcher från en loge i Helsingforsarenan.
De har lagt märke till vissa skillnader mellan händelserna både på planen och på läktaren.
– Numera är publikens agerande delvis organiserat även om där också finns en hel del spontanitet.
I hemma-EM för 50 år sedan inledde Finland med två segrar. Det fick publiken att strömma till. Publikens rasande protester ledde till att matchen mot Tjeckoslovakien avbröts efter att Olavi Ahonen kördes av planen på grund av avsiktliga fouler.
– Läget var det att vi försökte göra foul och få dem på frikastlinjen. Publiken reagerade på det eftersom foulen inte var stor. Det fanns ett enormt raseri på läktaren, säger Liimo.
Publiken kastade in så mycket saker på planen att matchen avbröts i 20 minuter.
– Den första dagpenningen fick vi av mynten som vi samlade in från planen, säger Liimo.
"Allt behöver inte uppfinnas på nytt"
Finland belade sjätteplatsen 1967 vilket fortfarande är den bästa placeringen i mästerskapssammanhang. Finlands trupp bestod av amatörspelare och var turneringens bästa västeuropeiska land under en period då det östeuropeiska socialistblockets spelare var proffs i verkligheten.
– Vi hade ett överraskande stort lag, fyra var över två meter långa. Vi var också taktiskt före de andra. Jag var som spelare mycket med och planerade med tränarna, Petteri (Robert Petersen) och Kallu (Kalevi Tuominen).
Liimo säger att basketen var framme i offentligheten på 1960-talet men miste sedan sin ställning.
– Sedan kom den här mörka perioden som nästan inte höll på att ta slut. Då på 60-talet höll vi på att komma ikapp hockeyn, men sedan stack hockeyn ifrån. Nu har vi knappat in lite på den, säger Liimo.
Basketspelet har förändrats mycket sedan 1960-talet. Lagförsvar, bollscreen och trepoängskast är de synligaste förändringarna.
– Vissa element har trots allt bevarats. Bollen ska fortfarande föras nära korgen. Trepoängaren gjorde spelet gott, men man ser fortfarande de spelmönster UCLA:s John Wooden introducerade. Allt behöver man inte uppfinna på nytt, säger Liimo.
Tränarlegendaren John Wooden var aktiv 1948–1975 på universitetet UCLA.
Sport
6.9.2017
Finländsk basket publiksuccé också för 50 år sedan
I hemma-EM 1967 gick det hett till på basketplanen: Under en match kastade publiken in så mycket saker på planen att matchen avbröts i 20 minuter.