Orsaken till att Finland inte har gått med i FN-avtalet som förbjuder kärnvapen är att Finland vill att kärnvapenstaterna är med för att det ska ha möjligheter att lyckas, säger utrikesminister Timo Soini (Sannf). Han säger att Finland länge haft den linjen när det gäller kärnvapenavtal. Någon koppling till Finlands Nato-option ser han inte.
– Jag ser ingen grund för sådana spekulationer, säger Soini.
Det var i början av juli som FN antog en konvention som förbjuder kärnvapen. 122 länder röstade för konventionen.
I Sverige ställer sig den borgerliga Alliansen skeptisk till att ratificera avtalet som Sverige röstade för i FN:s generalförsamling. Finland deltog inte i förhandlingarna eller i omröstningen. Grannlandets passivitet har i Sverige påståtts bero på att Finland framhäver sin Nato-option och befarar att möjligheterna att gå med i Nato försämras om man ratificerar avtalet.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström som i dag deltog i ett utrikes- och säkerhetspolitiskt seminarium i Esbo säger att Sverige önskar ett internationellt förbud mot kärnvapen. I augusti skickade USA:s försvarsminister James Mattis ett brev till Sverige där han varnar för negativa följder för det svensk-amerikanska försvarssamarbetet och för att Nato inte kommer att förnya Sveriges partnerskap om Sverige undertecknar avtalet.
"Sverige agerar självständigt"
Wallström säger att Sverige kommer att granska avtalet självständigt och inte accepterar några hot eller påtryckningar i frågan.
– Jag tycker inte att någon ska ha synpunkter på det här. Vi har redan från början sagt att vi ska göra en ordentlig granskning av hur det påverkar våra samarbeten.
Enligt Wallström vill Sverige kunna göra både underteckna avtalet och har försvarssamarbeten.
Hon konstaterar att Finland valt en annan väg men säger att länderna ändå delar syn på kärnvapen.
– Jag tror att eftersom Finland har så tydligt Natomedlemskap som en öppen option så ville man inte gå med. Det var ju väntat att kärnvapenstaterna inte skulle gå med, tyvärr.
Varnar för misstag under övningar
Nästa vecka börjar de stora militärövningarna Aurora i Sverige och Zapad i Ryssland. Wallström påpekar att övningarna ska följa Wiendokumentets regler och att Sverige har bjudit in bland andra Ryssland som observatörer. Sverige har däremot inte fått någon inbjudan.
– Jag har inga synpunkter på det så länge de följer Wiendokumentet. Det är viktigt att man följer lagar och regler som är uppsatta för stora övningar, säger Wallström.
Ser du några risker med så här stora övningar?
– Jag tror att det handlar mest om risken för att det sker missbedömningar eller att det begås misstag eller att man lockas till att uppträda provokativt. Då måste man bara se till att det finns disciplin och att man följer regelverket.
Utrikes
6.9.2017
Soini: Finland vill ha kärnvapenstater med i avtal
Nato-optionen har ingen koppling.