Så står det i professor emeritus Eila Helanders utredning, som nu lämnats in till biskopsmötet.
– För tillfället viger kyrkan en man och en kvinna till äktenskap och välsignar bara äktenskap mellan en man och en kvinna. Men vi har också en situation där visa präster anser att de på teologiska grunder också kan viga personer av samma kön och välsigna deras civilt ingångna äktenskap, säger Helander.
Utredningen tar alltså också ställning till hur kyrkan ska handskas med den nya, könsneutrala äktenskapslagen. Helander föreslår en kompromiss, som i ett pressmeddelande från Kyrklig tidningstjänst beskrivs som att "också en annan teologiskt underbyggd modell för vigsel och välsignelse" ska kunna godkännas vid sidan om den traditionella vigseln för man och kvinna.
– Kyrkan skulle alltså inte ändra åsikt, men erkänna att det inom kyrkan också finns en annan, teologiskt motiverad praxis, säger Helander.
Steg framåt krävs
Ärkebiskopen Kari Mäkinen är positivt inställd till Helanders rapport.
– Det finns olika teologiskt motiverade uppfattningar inom kyrkan om hur man borde se på äktenskapet och hur äktenskap ska förstås, säger Mäkinen.
Han tycker att kyrkan nu behöver ta tydliga steg framåt oavsett om lösningen blir enligt Helanders förslag eller inte.
– Den nuvarande situationen kan inte fortsätta, säger Mäkinen.
Enligt honom är det ett problem att inom kyrkan ha olika uppfattningar i frågan, inte minst då de olika lägren inte lyckats få till någon ordentlig diskussion mellan sig.
Mäkinen själv ser inga problem i att viga samkönade par.
– Det centrala är att kyrkan fattar sina beslut gemensamt. Då är det viktigt att var och en fritt kan föra fram sin egen syn. Den vägen går det också att hitta lösningar som tar oss framåt. Vi kommer inte framåt om den egna åsikten eller det egna parförhållandet på något sätt måste döljas eller kräver reflektion, säger Mäkinen.
Vigselrätten gillas
Helander tycker att kyrkan absolut ska hålla fast vid vigselrätten, inte minst för att det finns ett starkt folkligt stöd.
– Av alla finländare vill 18 procent och av kyrkans medlemmar 11 procent ge upp vigselrätten, säger Helander.
Då medlemmar i kyrkan gifte sig under 2016 valde 57 procent en kyrklig vigsel. Bland hela befolkningen blev det drygt 24 400 nya äktenskap och av dem var drygt 11 100 inom den evangelisk-lutherska kyrkan.
Biskopsmötet diskuterade Helanders utredning på onsdagen och ska ta upp frågan igen den 11 oktober i Helsingfors.
Inrikes
6.9.2017
Utredare: Kyrkan ska inte avstå från vigselrätten
Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland ska inte avstå från vigselrätten. Dessutom bör kyrkan inse faktum, att det redan nu finns präster som viger samkönade par.