Det framkommer i de remissvar Justitieministeriet fått.
Justitieministeriet uppger att många remissinstanser ansett det vara problematiskt att statsrådet utnämner underrättelseombudsmannen. Många anser också att det är problematiskt med tanke på oberoendet att uppdraget är tidsbundet.
Det hela handlar om att underrättelseombudsmannen ska övervaka lagenligheten vid underrättelseinhämtningen och se till att de grundläggande och mänskliga rättigheterna följs på enheter som är underställda Försvarsministeriet och Inrikesministeriet. De här är aktörer underställda statsrådet och enligt förslaget skulle alltså statsrådet utnämna ombudsmannen.
– Vi har ganska svårt att hitta alternativ till utnämningsförfarandet. Laglighetsövervakare av det här slaget, såsom dataombudsmannen, utnämns hos oss av statsrådet. Men i den fortsatta beredningen kommer vi naturligtvis att överväga om det finns skäl att ändra modellen, säger specialexpert Anu Mutanen på Justitieministeriet.
Mutanen uppger att frågan om oberoende togs fram i många av yttrandena men inte i majoriteten av dem. Som helhet sett var utlåtandena positiva i fråga om underrättelseombudsmannen.
Inrikes-, Justitie-, och Försvarsministerierna har i dag offentliggjort sitt sammandrag på de remissyttranden man fått på förslaget till underrättelselag.
Ministerierna fortsätter beredningen utifrån dem.
Inrikes
7.9.2017
Remissoro för underrättelseombudsmannens oberoende
Det finns en oro för att den planerade underrättelseombudsmannen, som ska övervaka lagligheten när underrättelsebefogenheterna utvidgas, inte blir så oberoende som myndigheten borde vara.