Finland är medlem både i euron och i bankunionen. Därför väljer Nordea Helsingfors som sitt huvudsäte, säger vd:n Casper von Koskull.
Utredningen om var huvudkontoret ska finnas är mycket grundlig och vem som helst som vd eller styrelseordförande skulle ha kommit fram till samma slutsats, säger von Koskull och förnekar att hans eller Björn Wahlroos nationalitet har något med beslutet att göra.
Bankunionen ger mer förutsägbarhet, enligt von Koskull.
– Det jag fäster uppmärksamhet vid är att den ger oss alla samma regler och rättvisa regler, säger han.
"Vi måste reagera"
Frågan om huvudkontoret har diskuterats i tio år, enligt von Koskull. Det fanns planer på att bli ett Europabolag då man kan byta hemvist ganska fritt.
Frågan aktualiserades för ett par år sedan då man inledde filialiseringen av bankerna i Finland, Danmark och Norge.
– Då ändrade vi på strukturen så att det svenska regelverket inte passade in lika bra. Så vi har ju de senaste åren sagt att något måste vi kanske göra. Det har mer varit en diskussion bakom kulisserna.
Men vd:n sticker inte under stol med att förslaget om höjda resolutionsavgifter i Sverige var en utlösande faktor.
Avgifterna går till en sorts försäkring i händelse av att bankerna behöver nytt kapital vid en kris. På så sätt ska skattebetalarna inte behöva stå för notan.
– Då hade vi ett ansvar att reagera. Vi måste börja en riktig process.
Men eftersom regeringen sedan mildrade höjningen var det inte längre en drivande faktor, säger von Koskull.
– Jag tänker inte kritisera den svenska regeringen. Den svenska regeringen tänker på vad som är bäst för Sverige, säger von Koskull.
"Nordea ingen risk"
EU:s bankunion har ännu inte kunnat besluta om ett gemensamt insättningsskydd. Det är enligt von Koskull mer ett politiskt än ett tekniskt beslut, och han tror att det kommer att dröja.
– Att vi flyttar till Finland som hör till bankunionen påverkar inte nödvändigtvis det.
Riskerna med den överhettade svenska bostadsmarknaden överförs inte på Finland, hävdar von Koskull. Han säger att det hänt så mycket med regleringen med avsikten att skattebetalarna aldrig mer ska behöva stå för notan om en bank går på knä.
– Den som helt tydligt står för fiolerna är ägaren. Vi har en tredubbel mängd av ägarens pengar och lägger man till gäldenärernas pengar blir summan sexfaldig jämfört med för tio år sedan då vi var en av Europas starkaste banker, säger von Koskull.
– Tanken på att banken skulle utgöra en risk för Sverige eller Finland är i dag en gammal myt, säger han.
Svenska riksbankschefen Stefan Ingves säger ändå att det är den finska staten som får stå för insättarpengar i Sverige om Nordea råkar ut för allvarliga problem. Det eftersom bankunionen ännu inte är fullbordad.
Färdigt om drygt ett år
Planen är att Nordeas huvudkontor ska finnas i Helsingfors från och med början av oktober nästa år. Beslutet måste välsignas av en bolagsstämma. En extrainsatt stämma planeras den 15 mars.
Nordeas aktie kommer fortsatt att vara noterad på börserna i Stockholm, Helsingfors och Köpenhamn. Nordea meddelade redan på onsdagen att flytten endast kommer att ha en begränsad påverkan på bankens anställda.
Casper von Koskull säger också att banken fokuserar på att behålla sin affärsmodell, sin kapital- och utdelningspolicy. Bankens kreditbetyg ska heller inte påverkas.
Ekonomi
7.9.2017
Bankunionen avgjorde till Finlands fördel
Svenskt förslag om höjda avgifter satte igång processen hos Nordea.