– Vi har fått kännedom om sådant här material ungefär från början av 2016, egentligen inte före det. Trenden har varit densamma i år, säger psykoterapeuten Nina Vaaranen-Valkonen på Rädda Barnen.

Vaaranen-Valkonens bedömning av det material organisationen fått kännedom om har cirka tio procent handlat om sexuella övergrepp mot barn under två år.

– Materialet har också allmänt sett blivit allt råare, säger hon.

Tusentals tips i juli-augusti

På Rädda Barnen är Vaaranen-Valkonen en av tre personer som tar emot och utreder tips om material på nätet där barn utnyttjas sexuellt. Flera andra organisationer runt om i världen tar också emot de anonyma tipsen och de samarbetar både med varandra och med polisen.

– Vi utbildades av Europol. Det är lägre tröskel att kontakta en organisation än polisen, säger Vaaranen-Valkonen.

I januari–juni i år fick organisationen 600 tips om material med övergrepp på barn på nätet men i juni–juli steg antalet till mer än 2 000. Siffrorna säger inget om det verkliga antalet bilder eftersom det bakom en länk kan finnas tusentals bilder.

Svårt att spåra ursprunget

Kriminalkommissarie Sari Sarani på Centralkriminalpolisens cybercentrum anser att organisationernas observationer sannolikt stämmer. Förändringarna märks med en viss fördröjning i polisens arbete.

– Mängden verkligen avskyvärt material har ökat, säger Sarani.

Sarani säger att det är svårt att spåra ursprunget till övergreppsbilder eftersom de bland annat sprids i P2P-nätverk. Många bilder och videor kommer från Fjärran östern men också från annat håll.

– Jag är säker på att de produceras även i Finland, säger Sarani.

Ifall olagligt material laddats upp från en finsk ip-adress strävar polisen efter att ta reda på vem som äger adressen. Om det lyckas förs informationen och ansvaret för utredningen över till lokalpolisen.

– I det skedet är det tyvärr många fall som försvinner, det vill säga man hinner inte utreda dem. Läget är ganska illa, säger Sarani.

Bara en liten del avslöjas

Sarani och Vaaranen-Valkonen säger att det väsentliga är att få reda på de fall där det handlar om övergrepp i Finland. Handlar det om små barn är förövaren sannolikt någon i den närmaste kretsen.

Det är alltid svårt att avslöja övergrepp eftersom barnet självt oftast inte talar om det.

– Det är en av de mest traumatiska upplevelser ett barn kan utsättas för. Barnet fattar inte vad som händer, säger Vaaranen-Valkonen.

I Sverige har man bedömt att bara kring 3–16 procent av sexuella övergrepp på barn anmäls.