Jordbävningen inträffade sent på torsdagen lokal tid och har känts i Mexico City, trots att staden är 1 000 kilometer från epicentret, där byggnader skakat och människor rapporteras ha flytt ut på gatorna, uppger flera medier.
– Det är en allvarlig jordbävning, helt klart. Den är oerhört stor och har därmed potential att vålla allvarliga skador, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, till TT.
– Den berör inte bara Mexiko. Det är inte långt från Guatemala. Nu hänger det på byggnaderna som människor bor i, om de rasar så är det förödande.
Strömavbrott har rapporterats från delar av Mexico City, skriver den mexikanska tidningen El Universal, som uppger att helikoptrar hovrar över staden.
Räddningsmyndigheternas samordnare, Luis Felipe Puente, uppger på Twitter att man än så länge inte noterat några skador eller offer för jordbävningen.
Pacific Tsunami Warning Center har varslat om risk för att upp till tre meter höga tsunamivågor kan nå Mexiko, och mellan 0,3 och en meter höga vågor kan slå mot Ecuador, Guatemala, Cooköarna, Kiribati och Franska Polynesien.
Uppgifterna om vilka länder som är i riskzonen ändras dock kontinuerligt.
Jordbävningen hade enligt USGS sitt epicentrum 97 kilometer sydväst om staden Pijijiapan, på 35 kilometers djup.
"Vi är så rädda"
Elvira Acevedo bor med sin familj i Puerto Escondido vid den mexikanska kusten.
– Jordbävningen var väldigt stark. Allt skakade. Vi vaknade och jag bara tog min dotter och sprang ut ur huset. Vi är så rädda, säger hon till TT.
– Men vi är på ett ganska säkert ställe, vi bor högt upp. På nyheterna pratar de om att vattnet har börjat dra sig undan från stranden, det som händer vid en tsunami. Och det ligger många små samhällen utmed kusten, som helt saknar skydd. Det känns som att det kommer att bli riktigt hemskt.
Det är mitt i natten – men att sova är det inte tal om.
– Vi har börjat samla ihop saker i huset som kan behövas för att hjälpa till.
Kraftigaste skalven
- 1960: Valdivia–Puerto Montt, Chile. Magnitud 9,5. 1 655 döda.
- 1964: Prince Williams Sound, Alaska. Magnitud 9,2. 125 döda.
- 2004: Sumatra, Indonesien. Magnitud 9,1. 228 000 döda.
- 1952: Kamtjatka, Ryska federationen. Magnitud 9,0. Dödstal oklart.
- 2011: Tohoku, Japan. Magnitud 9,0. 28 000 döda.
- 1868: Arica, Chile. Magnitud 9,0. 25 000 döda.
- 1700: Kaskadbergen, USA och Kanada. Magnitud cirka 9,0. Dödstal oklart.
- Källa: ne.se