Ett däck, ett par skor och massvis med plast ligger i containern vid Metviken. Wärtsiläs städtalko har bara pågått i lite över en timme, men ändå ser man tydligt att det finns massvis med skräp vid viken. Städtalkot görs i samarbete med organisationen Håll skärgården rents (HSR) kampanj "Snygg beach" (snygg strand).

– Många känner till problemen med mikroplast och annan plast i havet men de känner inte alltid till att vi har problem med nedskräpning även i Finland. Men det syns tydligt här på hur mycket skärp vi hittat, säger Anna von Zweygbergk, projektchef för organisationen Håll skärgården ren.

Wärtsilä är de första i Vasanejden som ordnar städtalko under kampanjen "Snygg beach". Heidi Hintermeyer som koordinerat talkot från Wärtsiläs sida berättar att det var Finland 100:firandets ledord "tillsammans" och "miljö" som inspirerade till städtalkot.

– Därför gör vi det här i talkoanda. Vi har bjudit in de anställda och deras familjer men också pensionerade medarbetare, säger Hintermeyer.

Cirka femton medarbetare kom till Metviken för att hjälpa till med städningen.

– Det är klart det finns underlag för fler, men vi ser det som en första gång. De som har varit med i dag har tyckt om det, säger Hintermeyer.

Målet med HSR:s strandstädningskampanj är att tillsammans med medborgarna och våra samarbetspartner fixa hundra rena stränder.

– Vi kommer att nå målet. Vi har redan nu över 80 rena stränder och flera som är anmälda, säger von Zweygbergk.

Snygg Beach är en gemensam städkampanj som omfattar alla Finlands stränder och där vem som helst kan arrangera ett städtalko på valfri strand. Utifrån deltagarnas skräprapportering samlar HSR in riksomfattande information om nedskräpningsläget på stränderna.

Wärtsilä är en av HSR :s huvudsamarbetspartner och ordnar talkon i Åbo, Helsingfors och Vasa. De utmanar nu andra företag att hänga på och snygga till stränder.

Snygg Beach-talkon kan ordnas av vem som helst – från enskilda privatpersoner och kompisgäng till hobbygrupper och organisationer – och på vilken strand som helst. Alla som deltar bör anmäla sina talkon på webbplatsen snyggbeach.fi.