Kvällens möte kom fram till den väntade slutsatsen att Paris ordnar de olympiska sommarspelen 2024 och Los Angeles fyra år senare.

Båda städerna har varit olympiska värdar två gånger tidigare och var inför mötets tänkta omröstningar ensamma sökande för de två evenemangen. Städerna kom till slut överens om ordningen, så det behövdes ingen omröstning.

Paris ställdes först i kön, åtminstone delvis i kraft av sina traditioner. Den franska huvudstaden var OS-värd 1924 och får nu fira hundraårsjubileum för de spelen. Finland var tvåa i medaljstatistiken med 37 medaljer 1924 – bara USA tog hem fler. Löparlegenden Paavo Nurmi tog många av sina största segrar just då.

Den franska huvustaden stod värd för OS även 1900.

– Det här är en stor seger och vi kommer att fira rejält, säger Tony Estanguet, chef för Frankrikes OS-ansökningar för 2024 och 2028.

Los Angeles ordnade OS 1932 och 1984. Staden på den amerikanska västkusten kommer att få lite mer OS-bidrag än Paris – som kompensation för att fransmännen tog plats först i kön. Los Angeles väntas få omkring 1,51 miljarder euro i stöd, medan Paris får 1,43 miljarder.

Miljardstöden räcker inte långt utan annan finansiering. Nyhetsbyrån Bloomberg, som specialiserar sig på ekonomi, bedömde för ett år sedan att Rio de Janeiros kostnader för sommar-OS blev omkring 11 miljarder euro.

Paris och Los Angeles lär kunna komma billigare undan, eftersom en stor del av de arenor som ska användas för OS redan existerar. Rio de Janeiro tvingades till både stora renoveringar och nybyggen.

I början av ansökningstiden för 2024 års OS visade Rom, Budapest och Hamburg också intresse för spelen. Då kostnaderna såg ut att skena i väg alltmer drog de sig ur en efter en, tills bara Paris och Los Angeles fanns kvar.

Följande sommar-OS går av stapeln 2020 i Japans huvudstad Tokyo.