Huvudfesten för Vasa stads museers Finlands 100-jubileum är temautställningen Jägarna, som öppnas i Österbottens museum 6:e november och som presenterar händelserna åren 1917–1918 ur Vasas och Österbottens synvinkel. Utställningen lyfter även fram jägarnas levnadshistorier. På Kuntsi museum för modern konst visas från och med 23:e september Kalle Hamms och Dzamil Kamangers utställning Till världens ände, som också är en del av jubileumsårets program.

Finsk musik lyfts i Vasa centrum på Vasa stadsorkesters symfonikonsert Leve hundraåriga Finland! På konserten 30:e november får publiken höra musik av Pacius, Sibelius och Kuula och höjdpunkten blir sången Vårt land.

Föreställningen Umpihankeen, som har premiär på Vaasan kaupunginteatteri 11 november hör också till det officiella jubileumsårets programet.

I Vasa stadsbibliotek föreläser Kauko Röyhkä och berättar om sin 1980-talsmusik och uppträder med Kauko Röyhkä Trio 28:e september. Musiklivet på 1990-talet och gruppen Wild Force är temat 18 november. Till bibliotekets Finland100-evenemang hör även FD Teemu Keskisarjas föreläsning om jägarna 13:e november. Författarträffen i november får besök av Kjell Westö och Ulla-Lena Lundberg.
Resultaten av Läsbingon, som har pågått hela jubileumsåret, offentliggörs i december.

Vasa är i år huvudevenemangstad för den nationella Ahtisaari-dagen, som ordnas med temat fredsmedling. Fredsnobelisten, president Martti Ahtisaari och Konfliktlösningsorganisationen CMI:s arbetstagare besöker 15:e november högskolor och gymnasier i Vasa. Det ordnas ett möte för allmänheten på Vasa universitet.

I samband med den nationella Armas-festivalen som pågår 2–4 oktober firas kampanjen Hela Finland tackar. Syftet med kampanjen är att tacka tidigare generationer.
I Rewell Center 3.10 står sång- och dansföreställningar på programmet och staden bjuder de 300 första pensionärerna på kaffe mot att de visar upp sitt pensionärskort.
I december anländer Sibelius-gymnasiets Finland 100-jubileumsturné till Vasa. Kulturcentret bjuder Vasaborna på en gratiskonsert på Variska skola 14.12.

Under självständighetsveckan belyser staden sina märkesbyggnader och minnesmärken med blåvit färg. Självständighetsdagen inleds med en självständighetsgudstjänst i Trefaldighetskyrkan. Vid hjältegravarna ordnas hedersvakt och hederskransar längs på Vasa gamla begravningsplats. På huvudfesten i stadshuset får festdeltagarna lyssna till Vasa stadsorkester jubileumskonsert, som är öppen för alla. En gemensam Finland100-stund firas klockan 18–20.30.

I år ordnas på Österbottens museum även en självständighetsfest för kommuninvånarna på självständighetsdagen. Dagsevenemanget riktar sig speciellt till familjerna och det självständiga Finland firas genom att man tillverkar hederstecken, skakar hand med presidenter och avnjuter saftbål. Under självständighetsveckan är det gratis inträde till utställningen Jägarna.

Självständighetsbal för niorna ordnas 5.12 med festligare förtecken än vanligt. Även daghemmen och skolorna har egna självständighetsfester. I Vasa får jubileumsåret ett värdigt slut med nyårsfyrverkeri 31.12, och i samband med det planeras vinterdans utomhus till orkestertakter.