Milismän ropar nu slagord och firar på gatorna i staden.

Kurdiska YPG har hissat sin flagga på al-Raqqas arena, jihadisternas sista ställning i staden, enligt nyhetsbyrån Reuters. YPG är den starkaste gruppen inom den kurdisk-arabiska alliansen SDF. Enligt milisen finns fortfarande landminor kvar att röja.

– Vi vet att det fortfarande finns hemgjorda sprängladdningar och försåtsmineringar i och omkring de platser som IS tidigare höll. SDF kommer att fortsätta säkra de här områdena, säger överste Ryan Dillon, en talesperson för den USA-ledda alliansen mot IS, som nu bekräftar att staden har fallit.


"Glädjande utveckling"

– Det klart att det här är en glädjande utveckling. Det kommer inte att bli något kalifat, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

– Men det är inte så att kampen mot terrorism är över i och med detta. Det är nu mycket viktigt att vi förbereder för att långsiktigt stabilisera situationen i både Irak och Syrien.

Tidigare på dagen intog SDF ett sjukhus i al-Raqqa, som ska ha varit det andra betydande tillhållet i staden som fortfarande stod under IS kontroll. 22 utländska IS-anhängare dödades i striden om sjukhuset, enligt SDF.

I går intog SDF, som stöds av en USA-ledd allians av länder, en ökänd rondell som använts för offentliga halshuggningar och korsfästelser under IS skräckvälde.

Det är oklart hur många som dödats, men i går kväll fanns enligt beräkningar några hundra IS-stridande kvar i den närmast ödelagda staden.

Sporadisk skottlossning hörs fortfarande, men på det stora hela tycks striderna ha upphört, skriver nyhetsbyråerna.


Främsta symbolen

IS intog al-Raqqa 2014. Staden har sedan dess varit den främsta symbolen för extremistgruppens brutala terrorvälde.

Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan i Stockholm, säger att övertaget är den ultimata förlusten för IS, att stridskraften försvagas i Syrien men att jihadiströrelsen inte är besegrad globalt.

– Nu gäller det för IS att visa för omvärlden att de inte är besegrade. Vi har att vänta attacker i andra delar av världen, kanske främst Europa, som en reaktion och för att täcka upp för förlusterna i Syrien, säger han till TT.

Han spår att krigande IS-medlemmar nu kommer att splittras upp och spridas över världen.

Hårdfört styre under IS

  • Innan folkresningen var al-Raqqa en helt vanlig syrisk stad där invånarna brottades med typiska problem som låga löner, arbetslöshet och politisk repression. Men när den terrorstämplade militanta jihadistgruppen Islamiska staten (IS) tog kontrollen i början av 2014 förändrades allt.
  • När IS svepte in i staden tog de över moskéer, körde bort kristna och förvandlade kommunala byggnader till högkvarter. Klädkoder för båda könen infördes precis som obligatorisk bön och kurser i sharia. Rökning och satellit-tv förbjöds.
  • Avhuggna huvuden, spetsade på staket eller hängda från lyktstolpar, har samtidigt skickat omisskänneliga signaler till meningsmotståndare. Den som inte underkastar sig stadens nya regler riskerar att sluta sina dagar i en rondell eller på ett torg, i händerna på en av jihadisternas bödlar.
  • Offensiven för att driva ut IS från al-Raqqa inleddes i november förra året och den 6 juni gick SDF-styrkorna in i staden.