Ville Koskimaa

  • 34 år.
  • Född i Vasa, fostrad i FC Kiisto.
  • Klubbar: FC Kiisto, VPS, FC Honka och sedan VPS igen.
  • Var med och vann ligabrons med VPS 2013.

I onsdags berättade Veli Lampi att han avslutar karriären. På torsdagskvällen kom beskedet att Ville Koskimaa lämnar klubben efter den här säsongen.

På sin webbplats berättar VPS att Koskimaa och nuvarande målvaktstränaren Henri Sillanpää har flest FM-ligamatcher i VPS-dressen. Bägge har spelat 252 ligamatcher för klubben, men i kväll kliver Koskimaa ett hack uppåt på den skalan (flest matcher totalt har Raimo Olli med 330).

– Det har varit en lång resa. Jag kom till VPS 2005 och vi steg till ligan samma år. Jag var här till 2008 och lämnade för Esbo, men sedan blev det inget av att spela utomlands på grund av hälsoskäl. Jag återvände hit 2011 och har spelat här sedan dess. Det har blivit många fina stunder under resans gång, säger Koskimaa på VPS webbplats.

Den reslige mittbackens karriär var nära att ta slut på grund av hans problem med hälsan.

– 2009 uppdagades det att jag hade ett hål i aortaklaffen i hjärtat och samma år fick jag diagnosen tjocktarmsinflammation. Ett par år gick det bra med magen, men när jag skulle bege mig utomlands började ruljangsen med magen igen. Den höll i sig i fyra och ett halvt år och jag hade mycket huvudbry med att komma i spelskick, eller ens i träningsskick, säger Koskimaa.

– Alla spelare har säkert som mål att nå utomlands, men att mina hälsoproblem ställde till det grämer inte mig. Livet ger vad det ger, sådant går inte att planera. Jag är tacksam för det jag har fått.

Koskimaa har tagit en dag i taget och hela tiden tänkt att det går vägen. Och det har det gjort. Ett ligabrons och Europamatcher med VPS blev belöningen.

– 2013 och 2014 valdes jag till lagets bästa spelare och 2014 valde också supportrarna mig till lagets bästa spelare. Det var jättefina stunder.

Koskimaa minns också tuffare perioder med VPS – till exempel kampen om serieplatsen 2015.

– Det var en tragisk säsong för hela laget. Kampen om överlevnad var hård och vi klarade oss till slut. Min ena lunga punkterades i den sista hemmamatchen och jag låg på sjukhuset ett tag. Men det var ändå en fin känsla att följa den sista omgången hemma i soffan.

Zoom

Ville Koskimaa har gjort sig känd som en stark boxspelare – åt båda hållen. Här brottas han i straffområdet i säsongspremiären mot FC Haka 2008. Matchen slutade 0–0. Foto: Arkiv/Mikael Herrgård



Koskimaa understryker att han alltid strävat efter att göra allt så bra så möjligt både på och utanför planen.

– När jag tänker tillbaka skulle jag inte byta ut en enda dag, trots hälsoproblemen. Resan har varit fantastisk, det är få förunnat att uppleva sådant här. Jag är både tacksam och stolt över allt jag fått vara med om i klubben.

Koskimaa riktar tack till nuvarande och tidigare tränare och supportrarna, men framför allt till sin familj.

– Allra mest tacksam är jag gentemot min sambo Laura, som alltid funnits där stöd, och mina barn. Trots att man fått stryk i en bortamatch och varit deppig så har det alltid känts bättre när man kommit hem.

Hur det blir med fortsättningen av karriären är öppet. Koskimaa tycker att han är i bra form.

– Jag njuter av det här och hoppas kunna fortsätta någon annanstans. Jag är i toppskick och känner mig inte gammal.

Men först ska den här säsongen avslutas.

– När ”Veka” (Veli Lampi) meddelade att han tänker sluta så stod man redan där med en tår i ögonvrån. När jag sedan berättade för laget att jag kommer att lämna VPS så var det mycket känslor. Jag hade svårt att få fram orden.