"Efter den 1 november kommer jag inte längre utföra mina uppgifter, och jag avstår en förlängning av mitt mandat", meddelade Barzani i ett uttalande som lästes upp i parlamentet i Arbil, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Även oppositionspartierna Gorran och Komal, som bojkottat parlamentsmöten sedan början av september, närvarade vid söndagens session där frågan om presidentämbetet behandlades, skriver det kurdiska tv-bolaget Rudaw.

Barzani, som redan suttit fyra år på övertid, har tidigare meddelat att han skulle avgå efter folkomröstningen om självständighet i irakiska Kurdistan. Presidentval skulle ha hållits den 1 november, men det har skjutits upp i åtta månader vilket skapat en osäkerhet kring vem som ska styra regionen fram till dess, rapporterar al-Jazira.

"Inget officiellt avsked"

Men inför Barzanis uttalande i parlamentet, sade KDP:s ledare i parlamentet Omid Khoshnaw något kryptiskt att presidentens beslut inte innebär någon "officiell avskedsansökan".

– Barzani ber parlamentet att behandla frågan om att omfördela hans maktbefogenheter mellan regeringen och parlamentet, säger Khoshnaw till al-Jazira.

Han tillade att Barzani "kommer att fortsätta utgöra symbolen för den kurdiska nationen", ett uttalande som väckt spekulationer om att familjen Barzani kommer att försöka behålla sitt grepp om makten i regionen.

Ökat missnöje

I tisdags beslutade parlamentet att begränsa Masoud Barzanis befogenheter att utföra sitt ämbete. Kurdiska oppositionspartier har efter att irakiska regeringsstyrkor erövrat den kurdstyrda omtvistade oljestaden Kirkuk som en följd av självständighetsomröstningen krävt att president Barzani avgår.

Missnöjet med Barzani har växt sedan omröstningen – trots jordskredssegern för ja-sidan – som utlöst en allvarlig kris i relationen med Bagdad. Regelrätta strider har utkämpats mellan kurdiska peshmergasoldater och regeringsstyrkor i omtvistade områden, men en tillfällig vapenvila utlystes nyligen.