En kommitté på Försvarsministeriet har suttit och tänkt. ”Hur kan den lede ryssen tänkas tänka inför nästa års presidentval i Finland?”
Eller – för att vara exakt – det var inte en kommitté utan ett expertnätverk knutet till Försvarsministeriets säkerhetskommitté som tänkte till.
Ilta-Sanomat publicerade tankarna i måndags och på måndagskvällen dök de upp under tv-debatten mellan presidentkandidaterna. Kommentarerna från debattörerna var inte nådiga. Den sittande presidenten, till exempel, sa tämligen rakt ut att säkerhetsexperter med uppgift att förhindra ”trollande” (spridande av tvivelaktiga uppgifter för att uppnå ett visst syfte) nu i stället själva sysslat med just det.
Så vad kan ”ryssen”, enligt de tanketrådar expertnätverket spunnit, hitta på?
Listan i Ilta-Sanomat är lång, men i många fall handlar det om liknande tankar, formulerade på olika sätt och med olika utgångspunkt.
Både traditionella medier och – givetvis och främst – sociala medier skulle utnyttjas för att skapa ett åsiktsklimat som tjänar grannen i öst och försvagar finländarnas tilltro till det egna demokratiska systemet, de egna politiska ledarna. Felaktig eller tillspetsad information skulle spridas, de politiker som står för åsikter grannen önskar skulle stödas, de som inte gör det motarbetas och svartmålas.
En ny rysk ambassadör med bättre nätverk i Finland kunde dyka upp. Ryssland kunde tänkas stöda vinnaren i presidentvalet men sedan använda det som utpressning (”Vad tror du folket säger om vi berättar hur mycket vi stödde dig?).
Målet skulle vara att styra bort den offentliga debatten i Finland från seriösa ämnen som utrikes- och säkerhetspolitik, inklusive Natofrågan, i riktning mer populistiska ämnen, som kanske inte ens har någon koppling till presidentämbetet.
Helst sådana som skapar splittring i folkets led. Invandrar- och flyktingfrågan, förslagsvis.
En mer specifik punkt på expertnätverkets lista (under rubriken ”Påverkningssätt”) gäller Åland och finlandssvenskarna.
Det kunde ligga i Rysslands intresse att förstärka bilden av en hotfull åländsk separatism samt att, i största allmänhet, förstärka en negativ offentlighet kring finlandssvenskarna. Detta med stöd av tesen, ju mer splittring i de finländska leden desto bättre. Också presidentvalskandidater som aktiverat diskussionen om den obligatoriska skolsvenskan kunde vara till nytta för de ryska intressena.
Den skrivningen fick in en fullträff på den sannfinländska presidentvalskandidaten Laura Huhtasaari. ”Man får en känsla av att om du har en annan åsikt än den förhärskande åsikten så gör du dig skyldig till trollande”, sa hon under tv-debatten (Yle 30.10).
Men det var tydligen framför allt den sista punkten, fortsättningsvis under rubriken Påverkningssätt, som fick den sannolike valvinnaren Sauli Niinistö att ilskna till.
Den lyder: ”I extremfall lönnmord eller en terrorattack”. Det skulle alltså vara vad vi i värsta fall har att vänta österifrån när vi går till presidentval. Att så ut sådana tankar är inte seriöst, enligt Niinistö.
Gröna presidentkandidaten Pekka Haavisto valde ordet ansvarslöst. (”Visst, dricksvattnet i huvudstadsregionen kan förgiftas, allt möjligt kan ske, men att föra in sådana här spekulationer i samband med presidentvalet är ansvarslöst.”)
SDP:s Tuula Haatainen sa att det var viktigt att förbereda sig för så kallade hybridkrig men varnade för att överreagera. Det kan skapa obefogad rädsla bland folk, till och med masshysteri.
Säkerhetskommitténs generalsekreterare heter Vesa Valtonen. Inledningsvis sa han till Ilta-Sanomat att det är helt ok att i ett sådant här tankeutkast kasta fram också mycket osannolika hot som lönnmord, så kallade ”svarta svanar”. Det hör till uppgiften.
I en intervju för Yle dagen därpå (Ykkösaamu 31.10) är han irriterad över uppståndelsen som han finner överdriven. Det hela har förvandlats till någonting i stil med ett verk av finska deckarförfattaren Ilkka Remes.
Expertnätverkets papper är enligt Valtonen bara en råversion, ett utkast, fria idéer som inte åtföljs av någon bedömning av sannolikheten för att hoten blir verklighet. Nu ska utkastet processas av tjänstemän och då blir det andra bullar.
I USA rullar följetongen om rysk inblandning i förra höstens spektakulära presidentval vidare. Inlägg från ryska troll tycks ha nått 126 miljoner amerikanska Facebookanvändare – i hur hög grad de påverkats är förstås svårare att sätta tummen på. Och Trumps kampanjchef Paul Manafort är åtalad på tolv punkter, bland annat för att ha konspirerat mot USA.
I Europa var möjlig rysk inblandning ett tema bland annat inför det franska presidentvalet.
Stämningen kring det ryska hotet är uppeldad och det inte helt utan skäl, men desto större anledning att ha is i magen. Finland är inte USA utan ett litet land som den stora grannen knappast satsar väldigt mycket krut på. Debatten inför presidentvalet ska föras på finländska premisser, inte utifrån oförankrade hotbilder.
Ledare
1.11.2017
”Fria idéer” som skenade iväg
Ett expertnätverk har begrundat hoten österifrån. Finlandssvenskarna och Åland är med på ett hörn.