Föreningen Finlands svenska lärarstuderande bjöd in till herrmiddag här i slutet av veckan. Middagen ska hållas på Cantare i Vasa den 8 december. Som inbjudningskort fungerade bland annat en video med välsvarvade kvinnoben.

Föreningen har nu dragit tillbaka den. En VBL-artikel fungerade som stämningsförstörare ... säger säkert en del. I artikeln säger föreningens viceordförande att ”vi ville visa dem” – herrar manliga lärarstuderande, alltså – ”vad de kan se fram emot under herrmiddagen.”

Herrmiddagar är en del av en studentikos tradition. Det ordnas dammiddagar också. Då är det herrarna som bjuder in och står för arrangemangen och eventuellt passar på att marknadsföra sig själva lite.

Jämlikt och bra? Eller?

Studieåren är ju ganska ofta den tid i livet när man söker - och hittar – någon med stort N. Kanske på en herr- alternativt dammiddag. Men videon, en marknadsföringskanal föreningen inte tidigare testat, slog fel. Tillvägagångssättet andades en aningslöshet man inte riktigt skulle ha väntat sig av unga blivande lärare, som utbildas för en skola där medvetenheten om de här frågorna ska vara hög.

Det verkade som om alla berättigade, seriösa diskussioner om sexism och sterotypa könsroller gått festarrangörerna förbi. Det har det knappast gjort, men det var det intryck som skapades.

Den senaste tiden uppmärksamhet kring sexuella trakasserier har visat att det minsann ordnas små ”herrmiddagar” både nu som då, ibland på väldigt oväntade ställen. Och ett visst antal”dammiddagar” också, för den delen. Enligt en färsk enkät från Institutet för hälsa och välfärd blir manliga skolelever förvånansvärt ofta utsatta för trakasserier från skolpersonal och lärare.

Det gör att ett oväntat och skarpt ljus också kan falla på vad som skulle vara en lättsam, studentikos festkväll med anakronistiskt upplägg.

Anakronism? Det är är ett föremål, ett begrepp eller en händelse placerad i fel tidsepok.