Tidigare i november berättade IF Minkens landslagsåkare Matias Strandvall om hur jakten efter sponsorpengar påverkar vardagen.

– Det tillför mer stress i nästan varje träningspass. Jag vill att allting ska lyckas. Att försöka sälja sig själv är en jobbig del av idrotten. För det är precis det man gör – säljer sig själv.

Strandvall får ekonomin att gå runt, men blir inte rik på sitt yrke som skidåkare.

Klaus Virkkunen vid Sponsor Insight är medveten om att idrottare i individuella grenar har det mycket tuffare än lagidrottare.

– Jag tycker synd om idrottare i individuella grenar, som aktivt måste sälja sig till företag. Dessutom finns den idrottsliga biten att ta hand om, säger Virkkunen och fortsätter:

– Det finns bara en handfull idrottare som företag automatiskt släpper in genom dörren. Resten måste argumentera för sin sak.

Risto Oksanen, vd för föreningen för sponsorering och evenemangsmarknadsföring SJTM, säger att det är mer riskfyllt att sponsorera individuella idrottare – men belöningen kan också vara större.

– Det handlar om riskhantering, säger Oskanen.

En enskild idrottare kan skada sig och vara borta länge, men ett lag spelar alltid.

Årets friidrottssäsong är talande. Nooralotta Neziri och Wilma Murto hör till de finländska affischnamnen men fick ställa in stora delar av säsongen.

Vad gäller längdåkningen tror Virkkunen att dopningsskandalen i Lahtis år 2001 fortfarande gör att vissa företag är ovilliga att investera.

– Så går det då man blivit slagen på fingrarna förut. Företagen vill kontrollera sin varumärkesidentitet.

I Norge är längdåkare som Marit Bjørgen, Therese Johaug och Petter Northug stora stjärnor och mångmiljonärer.

Trots att det svallat kring den norska längdåkningen fortsätter sponsorerna skjuta till pengar. Dopningsavstängda Johaug knöt ett nytt sponsoravtal bara dagar efter sin dom, rapporterade VG i höstas.

– I Norge är företagen redo och har klara planer för kriskommunikation om någonting inträffar, säger Virkkunen.

Norska företag är dessutom frikostiga. Sponsormarknaden i Norge är dubbelt så stor som den finländska.