Det är andra gången som Finska kennelföreningen tillsammans med försvarsmakten, gränsbevakningen, polisen, tullen och brottspåföljdsmyndigheten utser årets tjänstehund.

Hederstiteln går till hundar som varit ett bra stöd för tjänstemän i arbetet. Årets hundar har också visat hur mångsidigt en tjänstehund kan vara. De är alla skolade för att kunna sköta många olika uppgifter och några av dem har dessutom ett specialkunnande.

Årets gränshund är schäferhunden Cowis Wolkar ”Ceijo” som arbetar tillsammans med gränsbevakare Otto Soinisen kanssa i Imatra. Fyraåriga Ceijo är bland annat specialiserad på spårning, att söka föremål och på att hitta dokument, såsom pass och visum. Ceijo tjänstgör ibland även på Helsingfors-Vanda flygplats.

Årets krigshund är labrador retrievern Kaukopartion Uitto "Helmi", som tjänstgör vid Björneborgs brigad i Säkylä tillsammans med militärmästare Tero Rissanen. Helmi tjänstgör som polishund och är utbildat bland annat för att söka droger.

Årets fängelsehund är labrador retrievern Pikku-uikun Paksu Trisse ”Rane” som tjänstgör tillsammans med fångvaktare Jorma Tuomirannan vid fängelset i Kervo. Till de dagliga arbetsuppgifterna hör bland annat att kontrollera fordon som kommer till fängelset.

Årets polishund är schäfern Klopotes Axa ”Routa” som tillsammans med äldre konstapel Antti Alatalo tjänstgör vid polisen i Lappland. Routa är bland annat specialiserad på att söka människor men är också specialiserad på att undersöka brandorsaker. Det handlar då om att identifiera spår efter brandfarliga vätskor.

Årets tullhund är den redan pensionerade labrador retrievern Merjatuulian Elosalama ”Urho”. Urho tjänstgjorde tillsammans med tullinspektör Timo Lindholmin vid Helsinfors-Vanda flygplats. Till uppgifterna hörde bland annat att undersöka frakt och bagage. Till Urhos största framgångar hör upptäckten av ett 550 kg stort parti amfetaminpreparat.

Styrelseordförande för Finska kennelföreningen Harri Lehkonen säger att hundarna gör ett viktigt arbete och är ett oersättligt stöd för de mänskliga tjänsteutövarna. Syftet med premieringen är att göra tjänsthundsverksamheten mer känd.