Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Vi förväntar oss att BNP-tillväxten i världen överskrider 3,5 procent i år och fortsätter på samma nivå 2018.

Bolagens resultatrapporter för årets tredje kvartal har överträffat förväntningarna och återigen varit bra, speciellt i USA och Japan. Globalt väntas företagens resultat i genomsnitt förbättras med 11 procent de kommande 12 månaderna.

Osäkerheten kring centralbankspolitiken har minskat betydligt sedan oktober. Aggressivare åtgärder än väntat och en snabb höjning av räntorna kunde ha skapat oro på marknaderna. Europeiska centralbanken meddelade dock att de fortsätter sina stödköp åtminstone till och med hösten 2018. Först efter det kan det bli aktuellt med en höjning av räntorna. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg förväntas styrräntan höjas först under det tredje kvartalet 2019.

Donald Trump nominerade Jerome Powell till ny ordförande för amerikanska centralbanken. Powell har stött sin företrädares, Janets Yellens, strategi med långsamma räntehöjningar.

Trots historiskt sett höga värderingsnivåer finns det tack vare det goda ekonomiska läget och minskad osäkerhet kring centralbankspolitiken goda förutsättningar för aktieavkastning. Ett alternativ till aktier, då räntorna i Europa är fortsatt låga, är statsobligationer i lokal valuta i tillväxtländerna. I dessa länder är räntenivåerna högre än i Europa.

Ekonominyheterna i vårt västra grannland har denna höst präglats av oroligheter på bostadsmarknaden.

Bostadspriserna i Sverige har vänt nedåt de senaste månaderna. Trots detta har svenska aktier överlag avkastat bra den senaste tiden. Två av de stora svenska bolagen vars kurser har stigit mycket under hösten är bilsäkerhetsföretaget Autoliv och läkemedelsbolaget AstraZeneca.

I Finland har aktieavkastningen under hösten varit sämre än i Sverige. På torsdagen steg aktiekurserna igen efter en nedgång på sju dagar. I dessa lägen brukar köplägen kunna uppstå. Exempelvis var det tidigare i veckan möjligt att köpa två av börsens största bolag, Nokia och Nordea, till årets lägsta priser.

Christoffer Härus

  • Titel: Privatbankir på Aktia Bank
  • Hemort: Vasa
  • Erfarenhet från finansbranschen: 8 år
  • Specialområden: Allokering, aktie- och ränteplaceringar, lån