Under förhösten har man i Österbotten arbetat med att skapa ett utkast till en servicestrategi, en vision och ett servicelöfte inför vårdreformen.

Förutom förändringsledarna Jukka Kentala och Marina Kinnunen har ett flertal arbetsgrupper som totalt involverar runt hundra människor jobbat med detta.

- Under hösten ska vi ha klara mål för vilken service vi vill ha i Österbotten. Tidtabellen för reformen är tajt, ju klarare riktning vi har desto lättare är det att fatta de slutgiltiga besluten, säger Kinnunen.

I Österbotten har man speciellt lagt vikt vid att involvera klienterna i planeringen av landskaps- och vårdreformen. Förra hösten hölls så kallade påverkanskvällar runt om i landskapet och nu är det dags för ytterligare tre tillfällen. Tanken är att påverkanskvällarna är öppna för alla invånare i landskapet. Det första tillfället hålls i ­Pedersöre den 21 november, det vill säga i kväll, det andra i Korsholm den 23 november och det tredje i Närpes den 28 november.

- Vi vill verkligen bereda reformen så att alla åsikter beaktats. Det är vi skyldiga invånarna, säger Kentala.

Att involvera så många som möjligt ser Kentala och Kinnunen som mycket viktigt. Därför har man också haft ett tillfället där kommundirektörerna fått ventilera reformen tillsammans. Speciellt för detta tillfälle var att tjänstemännen fick ha med sig en anhörig, som också fick ge sin syn på hur vården borde vara uppbyggd. Ett liknande tillfälle ska hållas för förtroendevalda.

Vårdreformen är omtvistad och trots att beredningen i landskapen är i gång, så fattas fortfarande lagstiftning. Det är med andra ord ingen lätt uppgift att ta fram en modell för hur vården ska se ut i framtiden.

För att skapa en hållbar grund för vårdstrategin har Kentala och Kinnunen valt att utgå från de grundläggande tankarna bakom reformen.

- Om vi utgår från att man måste kunna ge folk mer jämlik vård, minska välfärds- och hälsoklyftorna, stävja kostnadsutvecklingen, stärka den grundläggande service och bättre utnyttja digitala möjligheter så borde det inte kunna gå fel, säger Kinnunen.