Senhösten har varit regnig i synnerhet i Södra Österbotten och i Vasaregionen, uppger Närings, trafik och -miljöcentralen i Österbotten.

Den rikliga nederbörden har lett till ovanligt försurade vattendrag i regionen. Försurningen har varit värst i små åar söder och norr om Vasa. I i Malax å, Solf å, Laihela å och Vörå å var pH-värdet som lägst 4,3–4,9.

Kraftig försurning är mycket skadligt och förödande för vattennaturen. Under hösten har försurningsolägenheterna även varit långvariga i dessa åar, exempelvis i Vörå å har försurningsproblemen fortsatt ända sedan slutet av september.

Om vintern fortsätter att vara våt och mild, kommer försurningsproblemen ännu att fortsätta, uppskattar NTM-centralen. I några andra åar såsom Kimo å, Lehmäjoki å och Kärjenjoki å sjönk pH-värdet till 5,0–5,5. I Mellersta Österbotten har hösten varit regnfattigare och försurningsproblemen mindre än i Södra Österbotten och Österbotten. I de stora österbottniska åarnas huvudfåror har försurningsproblem inte observerats, pH-värdet har i praktiken hållit sig över 6,0 hela hösten.

Försurningen är de österbottniska å- och älvvattnens största vattenskyddsproblem. Den grundläggande orsaken till problemet är marken, de sura sulfatjordarna och den effektiva dräneringen av dem. Värst är det när hösten blir regnig efter en torr sommar eller om det blir kraftigt vårflöde följande år, som sköljer ut sura föreningar och metaller i vattendragen.