2017 var ett gott år för bostadshandeln i Finland. Värdet på affärerna steg till 19 miljarder euro, vilket är en ökning på nästan 3 miljarder jämfört med året innan, uppger Centralförbundet för fastighetsförmedlarbranschen (KVKL).
Merparten av handeln äger rum i de större städerna och huvudstadsregionen. I mindre städer och på landsbygden är utvecklingen lugnare.

Konsumenternas förtroende för ekonomin, den goda sysselsättningsutvecklingen, flyttrörelsen, värderingen av ägarboende och den fortsatt låga räntenivån upprätthåller bostadshandeln.
Men så var också 2017 för Finlands del det ekonomiskt sett bästa på tio år med en tillväxt på cirka 3,1 procent. Finlands Bank förutspår dock att tillväxten stannar av under 2018 till 2,5 procent.

Den växande ekonomin syns på många olika sätt i medborgarnas vardag. Det viktigaste är att antalet arbetsplatser ökar. Enligt Statistikcentralens färskaste statistik fanns det i november hela 83 000 fler sysselsatta än året innan. Andelen yrkesverksamma personer bland den arbetsföra befolkningen nådde i november 70,4 procent, vilket också det är mer än på tio år.

Detta verifieras av de många stora positiva nyheterna inom det finländska näringslivet under 2017: Bilfabriken i Nystad har ökat personalstyrkan från 1900 till 3700 anställda tack vare ett nytt tillverkningskontrakt med Mercedes-Benz. I Åbo fick Meyer-varvet två stora fartygsbeställningar bekräftade och orderboken är därför fylld fram till 2024. Detta innebär också att ytterligare 500 personer anställs under 2018.
Startskottet för Metsä Groups massafabrik i Äänekoski gick i augusti. Investeringen på 1,2 miljarder euro är Finlands största enskilda industrisatsning.

Trots att ekonomin börjat växa och sysselsättningen återhämtat sig, är det skäl att komma ihåg att vår samhällsekonomi ännu inte uppnått samma nivå som år 2008.
I sitt nyårstal påtalade president Sauli Niinistö det faktum att såväl den offentliga och den privata konsumtionen ökat även utan tillväxt, och det tack vare den kraftiga skuldsättningen.
Det har varit lätt att få lån i och med centralbankernas massiva stimulansåtgärder. Föga överraskande har det medfört växande skulder och ökande egendomsvärden.
Detta i kombination med nollränta har trissat upp priserna på bostäder och aktier.

Nu manar Niinistö till försiktighet eftersom vår skuldsatta ekonomi är mycket beroende av de stora centralbankernas politik. En stramare penningpolitik, som världen i något skede säkert kommer att stå inför, leder till problem.
Vi ser redan tecken på att stimulansåtgärderna inte längre verkar ha samma effekt som tidigare. Dels visar prognoserna att tillväxten avtar dels ser räntorna ut att ta sig ur nollräntenivån.

Nu varnar också Finansinspektionen för riskerna inom bostadshandeln, och speciellt då upplägget med stora bolagslån sänker bostädernas försäljningspris. Bolagslånet kan uppgå till nästan 70 procent av lägenhetens pris, och amorteringarna slås ut på vederlaget.
Det är bra för byggbolagen och placerarna, men för kunderna utgör det en risk.

Rapporter från utlandet visar att priserna på bostäder sjunker och att bostadsförsäljningen minskar. Under de tre senaste månaderna har bostadspriserna i Sverige sjunkit med 8 procent och med 9,5 procent i Stockholmsområdet.

Den konstgjorda stimulanspolitiken har under lågkonjunkturen hållit inte enbart Finland, utan hela Europa flytande, men samtidigt skapat luft i bostads- och aktiepriserna. Generellt har dock investeringsnivån varit för låg och tillväxten primärt baserat sig på ökad skuldbaserad konsumtion.
En åtstramning av stimulanspolitiken kombinerat med en räntehöjning kan därför slå hårt mot såväl företag som de hårt skuldsatta privathushållen. Om någon av länkarna i kedjan brister leder det till en kedjereaktion.

Det är givetvis vanskligt att förutse hur världsekonomin och Finlands ekonomi kommer att utvecklas de kommande åren. Ska man fortsatt stimulera eller är marknaden överhettad? Därför är det också svårt att finna en vettig balansgång i användningen av penningpolitiska och finanspolitiska instrument.
Mot den bakgrunden är president Niinistös uppmaning till försiktighet befogad.