Den ursprungliga målsättningen med social- och hälsovårdsreformen kommer inte att förverkligas. Bland annat det skriver Social- och kommunalhögskolan i ett pressmeddelande på tisdagen med hänvisning till skolans utlåtande om lagförslaget i december.

I lagförslaget sägs att landskapen i mån av möjlighet ska se till att det finns svenskspråkig service. Men formuleringen är otillräcklig och vag.

Det finns en risk att den svenskspråkiga befolkningens möjligheter och rätt till service på sitt modersmål ytterligare försämras. De språkliga konsekvenserna har överlag inte utvärderats tillräckligt grundligt.

– Generellt så lever valfrihetslagen inte upp till de ambitioner som reformen ursprungligen hade om att minska ojämlikheten, förenkla systemen och integrera social- och hälsovården. De här aspekterna ges ingen central plats i utkastet, säger Helena Blomberg-Kroll, professor i socialpolitik vid Svenska social- och kommunalhögskolan.

Vid skolan, som är en av remissinstanserna, har man konstaterat att lagförslaget utgår från en förenklad syn på vad valfrihet betyder för en enskild individ på en komplex och svåröverskådlig vårdmarknad. Därför efterlyser man ett förenklat servicesystem.

– Inom socialvården finns det klienter med komplexa livssituationer. Valfriheten är ett ännu större problem inom socialvården än inom hälsovården, säger Blomberg-Kroll.

Lagförslaget präglas även av en alltför snäv syn på socialservice.

– Enligt lagförslaget kommer socialarbetarna att koncentreras till landskapens affärsverk. Det blir tunt med socialarbetsexpertis vid sote-centralerna. Socialt arbete borde integreras med den övriga servicen vid centralerna, säger Blomberg-Kroll.

Reformen kan ge inbesparingar om servicesystemet i ett tidigt skede kan identifiera klienters problem och servicebehov och om serviceinsatserna därefter riktas rätt, är tillräckliga och adekvata.

Detta förutsätter att man satsar på preventiva åtgärder och på kompetent servicehandledning, koordinering och rådgivning. I den nya valfrihetsmodellen hamnar dessa aspekter i skymundan.