Den USA-ledda allians som har kämpat mot terrorstämplade IS har meddelat att den utbildar en ny styrka om 30 000 personer som ska säkra gränserna i det område i norra och östra Syrien som kontrolleras av den av den kurdiska YPG-milisen dominerade SDF-styrkan.

Turkiet är rasande över tilltaget, eftersom Ankara betraktar YPG som en terrororganisation med kopplingar till den kurdiska PKK-gerillan.

President Recep Tayyip Erdogan har beskrivit den nya gränsstyrkan som en "terrorarmé" och meddelat att en turkisk intervention är nödvändig för att motverka det hot som man anser att YPG utgör.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson har träffat sin turkiske kollega Mevlüt Cavusoglu för att reda ut frågan, som Washington anser har beskrivits på ett felaktigt sätt. Det handlar enligt USA inte om någon armé – utan syftet är att bibehålla stabiliteten i de områden som IS-jihadisterna har körts ut ifrån.

Men i en intervju med CNN Türk meddelar Cavusoglu att förklaringen inte är tillfredsställande, att planerna att ingripa kvarstår samt att misstron mot USA fortsätter.