Österbotten går bra. Siffror och statistik som presenterar allt från tillväxt, företagande och arbetslöshet placerar allt som oftast regionen i topp – oavsett om de sammanställts av forskare, statsvetare, resultatrapporter, statistikcentraler eller konsultbyråer.

Den som följer samhällsforskaren och statsvetardoktorn Timo Aro på sociala medier vet att, när det kommer till statistik om skeenden och saker som har en positiv effekt på Finland och Finlands ekonomi, så ligger ofta Vasa högt uppe när han jämför städer, och Österbotten högt uppe när han jämför landskap – i positiv bemärkelse.

Regeringen Sipiläs mål gällande arbetslösheten i landet är en sysselsättningsgrad på 72 procent och högre. Av landskapen uppfyller endast två kravet: Österbotten och Åland.

"Av landskapen uppfyller endast två kravet: Österbotten och Åland."


Vänd på steken. Den strukturella arbetslösheten (förenklat: långtidsarbetslösheten) bland 16–64-åringar är svår att råda bot på och på sina håll i landet ligger den på över tio procent. Även här går Österbotten i första ledet: Närpes, Korsnäs, Korsholm, Vörå, Kristinestad, Nykarleby, Larsmo, Pedersöre och Kronoby är alla bland de 15 kommuner med lägst strukturell arbetslöshet i landet – allt mellan 1,4 procent och 2,9 procent.

Bland städer med över 40.000 invånare ligger Vasa sjua med 5,1 procent – landets medeltal är 6,2 procent och medianen 5,5 procent.

Det är starkt jobbat.



Det här förklaras måhända av den optimism och framtidstro som alltid tycks råda i Österbotten och de satsningar som gjorts och görs på företagandet och inom företagen i regionen.

I en undersökning som gjorts av MDI (konsultbyrå inom regional utveckling), där företag betygsatt regionens näringslivspolitik, får Österbotten – än en gång – högst skolbetyg (7,4). Inom landskapet har både Vasa som stad och Sydösterbotten som region över 8,5 i betyg.

Handelskammarens vd Juha Häkkinen har 22-årig erfarenhet från kammarens arbete – enligt honom har det aldrig varit så här ljust för företagen och företagandet i regionen tidigare:

– Jag minns inte att vi skulle ha haft ett så här bra resultat i förhållande till övriga Finland under mina år på handelskammaren, säger han.

"Jag minns inte att vi skulle ha haft ett så här bra resultat i förhållande till övriga Finland under mina år på handelskammaren."
Juha Häkkinen, vd på Österbottens Handelskammare


Det är både i det stora och det lilla som optimism och faktisk tillväxt och genuina satsningar sker.

I Vasaregionen gynnas industrin av att världsmarknaden har vaknat till liv igen, speciellt inom energinischen. Det ger positiva svallvågor till regionens stora företag med alla sina underleverantörer.

Rent konkret fick vi se beviset på detta när Wärtsilä presenterade ett oerhört gott resultat för 2017: en resultattillväxt på sju miljoner euro till 590 miljoner och framför allt en kraftig ökning i orderingången med hela 15 procent, till drygt 5,6 miljarder euro. Företagets omsättning ökade också med några procent.

Att både Wärtsilä (88:e) och ABB (39:e), som har starka fästen och stor verksamhet i Vasa, ligger på topp-100-listan över världens mest hållbara företag avslöjar vilka guldägg som huserar här. Listan togs fram i samband med World Economic Forum i Schweiz för en dryg vecka sedan.

"Rent konkret fick vi se beviset på detta när Wärtsilä presenterade ett oerhört gott resultat för 2017."


Också servicebranschen andas optimism, visar den barometer som handelskammaren presenterade i veckan. Utan att titta på siffror säger det sunda förnuftet att bland annat hotellkedjan Scandics satsningar i Vasa samt det nya digra restaurangutbudet i staden, följer en ökad efterfrågan.

Även turistströmmarna till regionen ökar igen efter några år kring 2010-talet då den mer eller mindre var på dekis. Övernattningarna i Vasa ökade till 400.000 i fjol och Visit Vasas vd Max Jansson tror på en ökning på ytterligare tio procent 2018.

Och det är inte enbart i Vasa som utvecklingen går åt rätt håll – långt därifrån.

Aros sammanställning visar att Vörå mellan åren 2014 och 2017 som kommun har flest nystartade företag per 1.000 invånare i hela Österbotten. På nationell nivå ligger Vörå i den jämförelsen på en fin 17:e plats av 311 kommuner.

"På nationell nivå ligger Vörå i den jämförelsen på en fin 17:e plats av 311 kommuner."


Rent konkreta exempel på satsningar som visar på både mod och framtidstro hittas nästan dagligen när man läser Vasabladet och lokaltidningarna.


Några exempel:

Närpes Trä och Metall har stark framtidstro. Företaget har en årlig tillväxt på tio procent och bygger ut kontoret i Närpes med över 5.000 kvadratmeter – samt investerar en miljon i robotik.

I veckan meddelade Kristinestadsföretaget Nordautomation att man tagit hem en affär värd 4 miljoner euro när man ska förnya sågintag och timmerhantering vid norska skogsjätten Moelven.

Vid Åminne stugby satsar företagarparet Ulla-Maj och Esa Pinola drygt en halv miljon på att bygga ut stugbyn med parhus anpassade för vinterövernattning. En stor satsning för en stugby i Malax, kan tyckas. Men vid stugbyn märker man av synergierna från Vasas dragningskraft.

– Man måste våga satsa hela tiden för att även i fortsättningen vara en attraktiv camping, säger Esa Pinola.

Detta är bara några exempel, men vi kan med fog slå fast att Österbotten är mönsterelev i skolan Finland just nu.