Energibolaget AGL Energy är ett av Australiens största bolag så kallad integrerad energiproduktion. Bolaget, som driver de största vind- och solenergiparkerna i Australien, har beställt ett gaskraftverk på 211 megawatt av Wärtsilä. Anläggningen ska drivas med 12 stycken Wärtsilä 50DF flerbränslemotorer. Prislappen går på 100 miljoner euro.

Wärtsilä får allt fler beställningar från den integrerade energiproduktionsmarknaden. Wärtsiläs kraftverk, som kan startas upp snabbt och som ger full kapacitet inom loppet av några minuter, används som reservkraft när det inte blåser eller när solkraftverken inte ger tillräckligt med solenergi.

Kraftverket kommer att byggas i närheten av Adelaide i södra Australien. Sol- och vindenergi är viktiga energikällor inom området. AGL investerar närmare 300 miljoner dollar (Australien) i kraftverket som väntas vara i bruk under andra halvan av 2019.

Wärtsiläs motorer körs främst på naturgas, men kan växlas om till flytande bränsle vid behov.

Det nya kraftverket ersätter två av de fyra turbiner som sedan tidigare finns i kraftverket Barker Inlet Power Station, ett kraftverk som funnits i 50 år.

Andy Vesey, vd för AGL säger i ett pressmeddelande att det nya kraftverket kan startas upp och nå full kapacitet inom fem minuter. Kraftverket är 28 procent effektivare än de gamla turbinerna.

Utrustningen till kraftverket levereras mot slutet av 2018.