De senaste veckorna har varit omtumlande på börsen. Spekulationer om nära förestående räntehöjningar har fått börsen att åka upp och ner. Men börsbolagens orderstockar ser bra ut.

Enligt Kauppalehtis kartläggning tyder allt på att börsbolagens orderstockar har vuxit under 2017. Totalt 20 av 32 börsbolag som ger ut uppgifter om sina orderstockar i samband med bokslutet har hunnit göra det.

Bland annat Konecranes, Suomen Hoivatilat, Cramo, Teleste och Kesla har ökat sina orderstockar med tvåsiffriga procenttal.

I euro har Konecranes kammat hem nästan 500 miljoner mer 2017 än året innan. Wärtsilä har ökat sin orderstock med 370 miljoner, Metso med 120 miljoner och Suomen Hoivatilat med 100 miljoner.

Kone och Cargotec däremot har klarat sig sämre än året innan. Där har orderstockarna minskat med 350 och 230 miljoner respektive.

Av tjugo bolag har 14 ökat och sex minskat på orderstocken.

I slutet av 2016 uppgick alla 32 börsbolagens sammanlagda orderingång till 32 miljarder euro. I väntan på de sista 12 bolagen att offentliggöra sina orderstockar är de sammanlagda stockarna redan upp vid 30 miljarder.

Enligt Kauppalehti tyder det på att börsbolagens orderstockar totalt stiger till 33 miljarder euro.