232 aborter gjordes inom Vasa sjukvårdsdistrikt 2016. (VBL 17.2)

Jämt fördelat på de tretton kommuner som bildar vårddistriktet blir det knappa 18 aborter per kommun. Men i verkligheten ska förstås det stora ­antalet ingrepp tillskrivas de folkrikaste medlems­kommunerna/städerna – Vasa, Korsholm, Jakobstad – medan de allra minsta kommunerna kanske inte alls bidrar till abortstatistiken 2016.

Hur många av de här aborterna kunde ha und­vikits om tillgången till preventivmedlem varit ­gratis för unga under 25?

Det är en fråga som det är omöjligt att besvara. Men den känns relevant att ställa, mot bakgrund av den debatt om gratis preventivmedel för unga som förs i ett antal kommuner – och som lett till ­debatt bland annat i VBL:s spalter.

I lördagens tidning säger Oskari Heikinheimo, professor i obstetrik och gynekologi vid Helsingfors universitet, att strategin med gratis p-medel åtminstone i Vanda lett till färre aborter.

Det var Institutet för hälsa och välfärd, THL, som sköt startskottet genom att gå ut med en ­rekommendation om att kommunerna ska satsa på det här. Ingen ungdom ska – av renodlat ekonomiska skäl – stå utan p-medel då det behövs.

Andra ”trösklar” än den här ekonomiska är det svårare att komma åt; långtifrån alla sexuella kontakter är planerade, det finns nonchalans, hänsynslöshet, våldtäkt. Men det är ingen orsak att inte åtgärda den konkreta tröskel som går att åtgärda.

Det som upprört en del och gjort en del aningen­ tveksamma är att den nedre gräns för ­gratis ­p-medel som oftast nämnts är 13 år. Ska man ­verkligen ...? Tre år under den sexuella myndighetsåldern 16 år!

Lagen om sexuellt utnyttjande av barn (Straff­lagen 20 kap paragraf 6), där gränsen 16 år finns, är främst avsedd att skydda en 14-åring mot en påstridig 20-åring – för att inte tala om parter med än större­ åldersskillnader. I förhållande till äldre personer ser lagen den som är under 16 som ett barn, lättare­ att övertala, lättare att manipulera. Detta i bästa välmening och väl förankrat i hur det kan gå till ute i verkligheten.

Men när det gäller sexuella kontakter mellan ­ungefär jämngamla personer ger lagen utrymme­ för en flexibel bedömning. Polisen rycker inte ut om två parter, den ena 16 år och 2 månader, den ­andra 15 år och 10 månader, har sex med varandra – förutsatt att båda vill det.

Utöver begreppet sexuell myndighetsålder finns nämligen också begreppet sexuell själv­bestäm­mande­rätt. Det är det som metoo-­kampanjen ­tagit avstamp i; ingen har rätt att utsätta en annan människa för sexuella anspelningar eller handlingar­ som hen inte vill utsättas för. Men två förälskade­ knappt sextonåriga kan också åberopa sin ­sexuella självbestämmanderätt: detta är vad vi vill. Däremot vill knappast de och inte någon annan heller att det hela ska resultera i ett barn.

Att observera är att redan en 15-åring är juridiskt­ ansvarig för det man företar sig gentemot någon­ annan i sexuellt hänseende. Man kan åtalas, ­dömas, få anteckning i brottsregistret – om det ovan antydda vackra samförståndet inte finns. (Källa: Ungdomsportalen Decibel).

Skulle gratis p-medel ändå inte kunna leda till att åtminstone vissa unga upplever att tidig sex är något samhället sanktionerar, förväntar sig?

Här kunde en gammal slogan från RFSU (Riks­förbundet för sexuell upplysning) i Sverige sitta­ bra: ”Bara för att du kan saker om sex behöver du inte ha sex.” Alltså: Bara för att du kan få gratis­ ­preventivmedel behöver du inte använda dem ­förrän det verkligen är läge för det.

Ska kommunen dela ut gratis p-medel till de yngsta ton­åringarna borde fokus ligga på den gamla vanliga och inte särskilt romantiska kondo­men, heller än på hormonella ­preparat med påvisade biverkningar. Av omtanke om unga kvinnors hälsa. Det ­tenderar alltid att vara de unga kvinnorna som ­betalar det högre priset i form av hälsorisker när det gäller prevention.

Ett manligt p-medel (utöver kondomen, alltså) sägs för övrigt än en gång ­finnas alldeles bakom hörnet. Det är ett gel som möjligen, möjligen kommer ut på marknaden ­redan i år.

Ett tidigare, nu skrinlagt preparat ledde till att de manliga ­försökspersonerna drabbades av depressioner och humörsvängningar. Välkommen i klubben,­ får man lust att säga. Men målet måste givetvis ­vara att ingetdera könets p-medel ska ha allvarliga ­biverkningar.