April, april … Visst minns vi den ramsan (rubriken) från när vi var små.

Som uppväxt på 1970- och 1980-talet i Vasa hördes knappt någonting annat den 1 april. Den i kompisgänget som lyckades lura de andra flest gånger kunde åtminstone fram till 3 april gå lite rakare i ryggen än de andra. Tills någon av de andra i gänget hittade ett fantastiskt gömställe när vi lekte kyrkråtta.

"Så länge jag kan minnas har Vasabladet bjudit sina läsare på aprilskämt den 1 april."


Så länge jag kan minnas har Vasabladet bjudit sina läsare på aprilskämt den 1 april. Här är ett litet axplock:

– 2017: ”Replotbron får nytt namn”. I samma anda som fler och fler idrottsarenor bär sponsorers namn, gick skämtet ut på att Replotbron skulle få namnet Tesla Bridge.

– 2014: ”Drönare delar ut tidningen”. En flygande farkost som hämtar hem pinfärska tidningen varje morgonnatt till prenumerantens hem. Tidningen landar ett par meter från trappan, stod det att läsa.

– 2001: ”Timmy ska bli knarkhund”. Schengenavtalet tvingar tullen att ta ut privata hundar för knarkjakt, skrev vi 1 april 2001.

– 1995: ”Pang i bygget! Silorna sprängs”. Silorna på Strandgatan har inte bara varit en långkörare i nyhetsväg, utan även bidragit till Vasabladets digra lista av aprilskämt.

Men i fjol skedde något.

Plötsligt delade aprilskämten mediebranschen. Framför allt i Sverige var det många tidningshus som valde att – för första gången på länge – skippa aprilskämtandet. I Svenskfinland valde även HBL den linjen.

Motiveringen hos de allra flesta bakom det beslutet lät ungefär så här: ”Slutskämtat på grund av fejknyheter”. Så löd även rubriken i HBL den 31 mars i fjol. På Vasabladet var vi av helt annan åsikt – och är det fortfarande.

"I tider av fejknyheter och alternativ fakta måste ett seriöst tidningshus kunna fortsätta som förr."


I tider av fejknyheter och alternativ fakta måste ett seriöst tidningshus kunna fortsätta som förr – det är kanske viktigare än någonsin. Så här motiverade jag vårt beslut i fjol:

”Att låta agendasättarna inom fake news-falangen, spridarna av alternativ fakta, få fotfäste i våra hus och styra våra beslut ser jag som mer vanskligt än att publicera ett (väntat) aprilskämt. När seriösa tidningshus låter rädsla och yttre faktorer påverka beslutsgången i våra hus så promenerar vi hastigt ut på svag is. Det är ju precis det som fake news-agendan strävar efter, att påverka våra beslut och rucka på de seriösa tidningshusens trovärdighet. Vår trovärdighet är starkare än att vi inte kan publicera aprilskämt längre.”

Det står vi för fortfarande.

Enligt en undersökning som TNS gjort 2017 (med uppgifter från Media Audit Finland) anser 92 procent av våra läsare att vi är trovärdiga. Det är högre trovärdighetssiffror än YLE har nationellt (82%) – och då har YLE alltid bäst siffror bland alla stora medier i landet.

Med detta i ryggen vågar vi också skämta – och lita på att våra läsare både kan skratta med (eller åt) oss och urskilja aprilskämtet bland våra övriga nyheter och reportage.

April, april…