"En kreativ och idérik verksamhetsledare som verkligen brinner för sitt jobb, och som lyckas entusiasmera både barn, unga och kolleger med sitt positiva förhållningssätt och ett stort och varmt hjärta".

Så beskrivs Malaxbon Mia Gull, som av Finlands svenska 4H:s styrelse har utsetts till Årets verksamhetsledare 2017. Gull har jobbat som verksamhetsledare för Malax-Petalax-Bergö 4H sedan 2010. I motiveringen till utmärkelsen lyfter man också fram Gulls engagemang i kaninverksamheten och att hon nu är den främsta drivande kraften i Österbottens Kaninhoppare.

Gull själv säger att 4H:s motto "learning by doing" (lära genom att göra) ligger henne varmt om hjärtat och att hon i 4H vill ge barnen och ungdomarna möjlighet att själva göra och pröva på olika saker, allt från att knäcka ägg till att ha ett eget 4H-företag.

– På våra klubbar och kurser brukar jag säga åt barnen att det är helt okej att göra fel eller misslyckas. Vi prövar på nytt och gör om det tills det lyckas, säger Gull i ett pressmeddelande från 4H.

För Gull är gemenskapen och samhörigheten något av det viktigaste inom 4H-rörelsen:

– Det är viktigt att barn och unga har tillfällen som klubbar, kurser och läger där de kan umgås med varandra och öva sociala färdigheter. I dag blir det så lätt att umgänget sker närmast på telefonerna.

Det här är fjortonde gången som utmärkelsen Årets verksamhetsledare delas ut.