EU-kommissionen föreslår i ett lagförslag att europeiska åklagare ska få möjlighet att tvinga företag att lämna ut exempelvis e-post, textmeddelanden och bilder som lagras i ett annat land inom tio dagar eller om det är akut, inom bara sex timmar. Lagen ska gälla för data som finns på servrar både inom och utanför EU.

– Elektroniska bevis blir alltmer viktiga i brottsutredningar, säger EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans.

Enligt kommissionen behövs den föreslagna lagen eftersom det rättsliga förfarandet att få ut elektroniska bevis från ett annat land i dag kan pågå i flera månader.

Förslaget ska bara gälla i fall där det misstänkta brottet ger minst tre års fängelse. När det gäller cyberbrott finns inget minimikrav för straffet.

EU-kommissionens planer får direkt kritik.

– Kommissionen föreslår en farlig genväg för att tillåta att nationella myndigheter får tillgång till människors information direkt från företagen, i stort sett förvandlas de till rättsliga myndigheter, säger Maryant Fernández Pérez vid organisationen European Digital Rights.

I mars infördes en liknande lag i USA som ger det amerikanska rättsväsendet tillgång till data som lagras utanför landets gränser. Företagen kan protestera om begäran står i strid med lagstiftningen i det andra landet.