Ispropparna i Kyro älv rör på sig och i älvens nedre lopp orsakas olägenheter på grund av översvämningen, uppger NTM-centralen i ett pressmeddelande.

Vägar är av och en del byggnader hotas av flödesvatten och flera byggnader har redan skyddats. Räddningsverket och NTM-centralen uppmanar invånarna att själva vidta åtgärder för att förbereda sig för att vattnet snabbt kan stiga på grund av ispropparna.

Under onsdag kväll har stora mängder is rört sig genom Merikart till bron i Golkas i Lillkyro. Som en följd av detta ligger det vatten på många ställen på Staversbyvägen i Korsholm, mellan Skatila och Golkas broar.



På tisdag kväll låg en ispropp ovanom Lillkyro centrum, men den har under onsdag flyttat sig vidare och gör att översvämningsolägenheterna i nedre loppet ökar.

Flödesvattnet hotar bostadshus

I Veikars i Korsholm och i Merikart i Vasa hotar flödesvattnet redan bostadshus. Flödesvatten kan på många ställen rinna ut över vägar och leda till att vägförbindelser stäng av.

NTM-centralen uppmanar nu allmänheten att undvika att röra sig till fots eller med fordon på vägar som är täckta av flödesvatten. Vattenströmmar på en nivå av 15 centimeter kan få en vuxen att falla omkull och 30 centimeter kan få en bil att röra på sig.