San Jose vann den fjärde matchen mot Anaheim i första slutspelsomgången med 2–1 (1–0, 0–0, 1–1). Svenska yttern Marcus Sörensen gjorde San Joses första mål 5.43 in i första perioden, assisterad av kanadensiska stjärnbacken Brent Burns och Melker Karlsson.

Det var Sörensens tredje mål i slutspelet. 26-åringen, som spelar i San Joses fjärdekedja, inledde säsongen i AHL-laget San Jose Barracuda och kallades upp till NHL-laget för första gången i december.

Anaheim kvitterade i tredje perioden genom kanadensiska yttern Andrew Cogliano, men bara dryga minuten senare satte tjeckiska centern Tomas Hertl det avgörande målet när han styrde in kanadensiska backen Marc-Edouard Vlasics skott.

Melker Karlsson hade inte trott att laget skulle gå vidare genom fyra raka segrar.

– Jag förväntade mig en tajtare serie. Men vi har spelat på ett sätt som gjort det svårt för Anaheim, stängt ner dem och inte gett dem någonting, säger Karlsson till Aftonbladet.

– Sedan har Martin Jones varit grym i kassen också. Han var verkligen tagit fram sitt allra bästa spel lagom till slutspelet.

Kanadensaren Jones räddade 30 skott.

Yttern Joonas Donskoi har hållit till i San Joses förstakedja och noterades för 1+2 i slutspelsserien mot Anaheim.

26-åringen, som fostrats i Teräs-Kiekko i Brahestad och i Kärpät, var bra i slutspelet (6+6 på 24 matcher) när San Jose gick till final 2016, men föll mot Pittsburgh.

Anaheims back Hampus Lindholm och ytter Rickard Rakell kan bli tillgängliga för VM-spel med Tre Kronor.

– Klart att VM-spel är intressant. Men jag måste gå igenom våra möten med doktorerna och klubbledningen först. Sedan får jag ta beslutet, säger Lindholm.

Pittsburgh och Tampa Bay går fram till 3–1 i matcher i Stanley Cup-slutspelet, i och med segrar mot Philadelphia respektive New Jersey.

Pittsburghs kanadensiska stjärncenter Sidney Crosby gjorde ett av målen och noterades för assist på ett annat när de regerande mästarna enkelt besegrade sina Pennsylvania-grannar med 0–5. Därmed slog Crosby landsmannen Mario Lemieuxs klubbrekord i antal slutspelspoäng när han kom upp i 173 poäng.

I grannstaten New Jersey spelade ryssen Andrej Vasilevskij huvudrollen när Tampa Bay vann med 1–3. Tampas målvakt gjorde totalt 27 räddningar, varav flera dramatiska i numerärt underläge och i frilägen.

Pittsburgh och Tampa har nu båda möjlighet att avgöra på hemmaplan, på fredag respektive lördag.