– Att använda plast ansvarsfullt betyder inte att man behöver avstå från plasten helt, det är inte ens ett bra alternativ om man ser till miljön. Däremot behöver vi använda mindre, och bli bättre på att återanvända. I vårt land har man kunnat återvinna konsumentplast sedan 2016, och det är viktigt att vi också gör så, säger Vesa Kärhä på förbundet Plastindustrin, i ett pressmeddelande.

Förbundet efterlyser nu en långsiktig användning av plast, och understryker att materialet inte hör hemma i naturen.

– I flera undersökningar har det visat sig att då plast används på rätt sätt kan den göra olika produkters livslängd längre. Man kan till och med åstadkomma positiva miljöeffekter till exempel genom att spara på andra råvaror genom att använda plast.

I sitt pressmeddelande lyfter förbundet upp att plast kan användas till många bra saker, som att förvara mat och inom hälsovården. Samtidigt påverkar all tillverkning miljön och producerar avfall.

– Inom den finländska industrin är vi mycket oroliga över de miljöproblem plasten orsakar globalt. Det är inte plasten i sig som är problemet, utan hur den används och slängs i våra hav och i naturen. Det finns skräp också i Finlands natur, och det måste vi ta ansvar för själva.

Förbundet är både för och emot engångsartiklar gjorda av plast.

– I vissa avseenden är engångsförpackningar bra, till exempel inom hälsovården, men även här kan man återvinna materialet.

För tillfället återvinns omkring 28 procent av plastförpackningarna i Finland. Målet på EU-nivå är drygt 22 procent.