"Sedan kärnvapenprogrammet nu har kontrollerats är det inte nödvändligt för oss att genomföra fler kärnvapenprov eller testskjutningar av robotar eller interkontinentala ballistiska robotar (ICBM)", sade Kim under ett möte med det regerande nordkoreanska Arbetarpartiet.

Han tillade under mötet att en anläggning för kärnvapenprov i landets nordliga delar "har fullföljt sitt uppdrag", rapporterar den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Beslutet, som USA har efterfrågat, ses som ett viktigt steg i den snabba diplomatiska processen på, och runt omkring, den koreanska halvön.

Trump: Stora framsteg!

Uttalandet kommer mindre än en vecka innan Kim ska träffa Sydkoreas president Moon Jae-In och inför hans planerade möte med USA:s president Donald Trump.

Trump välkomnar Kims uttalande och skriver på Twitter att han ser fram emot att träffa honom.

"Nordkorea har gått med på att upphöra med alla kärnvapenprov och stänga en stor testplats. Det här är mycket goda nyheter för Nordkorea och världen – stora framsteg! Ser fram emot vårt toppmöte", skriver han.

Även Sydkorea är positivt.

"Nordkoreas beslut är ett betydelsefullt framsteg för kärnvapenavvecklingen på Koreahalvön, det som världen önskar", skriver det sydkoreanska presidentkansliet i ett uttalande.

"Det skapar en väldigt positiv miljö för framgång under det kommande interkoreanska toppmötet och det mellan Nordkorea och USA".

Satsa på ekonomin

Nordkorea säger att för att skapa en "Internationell miljö som är gynnsam för landets ekonomi", ska landet "underlätta nära kontakter och en aktiv dialog" med grannländer och det internationella samfundet.

"Vi kommer att fokusera på att bygga en stark socialistisk ekonomi och markant förbättra standarden för människor genom mobilisering av alla mänskliga och materiella resurser i landet", rapporterar KCNA.

Japans försvarsminister Itsunori Onodera säger att det inte är läge att minska pressen på Nordkorea, efter uppgifterna om att de ska avbryta sitt vapenprogram, rapporterar den japanska nyhetsbyrån Kyodo News.

Abe: Ett steg framåt

Japans premiärminister Shinzo Abe välkomnar Nordkoreas uttalande, men säger att det måste leda till konkreta bevis på att diktaturen avvecklar sina kärnvapen.

– Detta meddelande är ett steg i rätt riktning, något som jag välkomnar. Men det som är viktigt är att detta leder till fullständig, kontrollerbar avveckling av kärnvapen. Jag vill understryka detta, säger han.

Japan har förespråkat hård press på Nordkorea för att få det att lägga ner sina tester.

Pyongyang har gjort snabba tekniska framsteg i sina vapenprogram under Kims tid vid makten. Det har lett till allt hårdare sanktioner mot landet från bland annat FN:s säkerhetsråd, USA, EU och Sydkorea.

I början av september i fjol genomförde Nordkorea ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla.