Orlov är i dag en av de mest betydande översättarna av skönlitteratur till svenska. Hon har översatt böcker av bland annat Sofi Oksanen, Nina Sadur, Rosa Liksom och Katja Kettu.

Orlov undervisar även i barnlitteratur vid Stockholms universitet. I prismotiveringen framhålls att Orlovs översättningar från finska och ryska har visat sig ha precis de skönlitterära och språkliga kvaliteter som har gjort originalverken lästa och berömda.

Orlov är också en skicklig intervjuare med ett nyanserat talspråk och har i närmare tjugo år medverkat vid bokmässorna i Göteborg och Helsingfors.

Priset på 5 000 euro delas ut av Hugo Bergroth-sällskapet vars syfte är att främja och vårda det svenska språket i Finland och stärka den språkliga samhörigheten inom det svenska språkområdet. Priset delas ut vid den årliga Språkvårdsdagen som arrangeras på fredagen vid Hanaholmens kulturcentrum i Esbo.

Priset har delats ut sedan 1993, senast till Tom Pettersson (2017), Viveca Dahl (2016), Mårten Westö (2015) och Anna-Lena Laurén (2014).