Riksdagspartierna var på tisdagen ovanligt eniga – det behövs snabba ändringar i lagstiftningen för att motverka sexualbrottsligheten, och i synnerhet brott som begås mot minderåriga.

De uppmärksammade fallen med brott mot barn i Uleåborg fick rikspolitikerna att komma överens bland annat om att snabbt få ihop tre lagändringar.

En första lagändring gäller strafflagen. Där vill man höja maximistraffet för sexuellt utnyttjande av barn från fyra år i fängelse till sex år. Lagen skulle också få en ny skrivning om grov våldtäkt av barn.

En annan ändring man nu vill prioritera handlar om att ge polisen nya verktyg i arbetet att motverka sexuella brott. Bland annat vill man förbättra polisens möjligheter att utnyttja persondata för att motverka, avslöja och utreda brott.

Den tredje ändringen alla riksdagsgrupper nu vill åstadkomma gäller medborgarskapslagen. Man vill nu göra det möjligt att under vissa villkor frånta en person med dubbelt medborgarskap det finska medborgarskapet om personen gör sig skyldig till ett grovt brott.

Kari Mykkänen.


De tre justeringarna som riksdagsgrupperna kom överens om på tisdagen gäller skärpta formuleringar i lagar som redan är under beredning. Riksdagen prioriterar nu dem och hoppas få igenom lagarna inom två månader. Målet är att de ska träda i kraft så fort som möjligt.

Inrikesminister Kari Mykkänen (Saml) informerade på tisdagen om hur regeringen planerar att möta den kris som brotten i Uleåborg skapat.

Han säger att man planerar ett åtgärdsprogram i tio punkter för att motverka sexualbrott mot barn. Dels ska polisen få bättre möjligheter att förhindra att barn råkar ut för sexuella brott, dels ska villkoren ses över för när en person kan förlora sitt uppehållstillstånd.

Mykkänen säger på tisdagen att han hoppas att man i familjerna pratar med barnen om hur de ska hantera kontaktförsök från främmande personer på nätet, och han uppmanar människor till besinning och enighet.