Mäki har redan fått starkt stöd från privatpersoner, företag och organisation i och omkring Vasa. Han har i flera olika mediers valanalyser lyfts fram som en kandidat att bli invald.

”Som beslutsfattare, organisatör, företagare och flitig frivilligarbetare har jag har privilegiet att få möta människor i olika livssituationer. Jag har alltid velat lyssna på människor och ta del av deras tankesätt så att jag kan utveckla min egen verksamhet och mina åsikter. Rösten ute på fältet har alltid varit den viktigaste för mig. Att lyssna till människor och expert inom olika områden har alltid utgjort en viktigt grund för mitt beslutsfattande Resan som samlingspartist har varit lång och givande, och har nu hållit på i 11 år. Under resans gång har jag fått arbeta med ett stort antal fantastiska människor på lokal-, krets- och riksnivå. Mitt mål i valet är att få 5000 röster, vilket skulle räcka för ett klart genombrott för Samlingspartiet. Vid steget in till riksdagen är jag speciellt intresserad av att arbeta med frågor som rör trafik- och kommunikationsutskottet, framtidsutskottet, samt kulturutskottet. 

En betydande styrka jag besitter är en täckande kännedom om valkretsens aktörer, industrier, politiska beslutsfattare och organisationer. Människokännedom och kunskap om områdenas privata kretsar är viktigt när man arbetar i riksdagen. En riksdagsledamot bör ha en heltäckande kännedom om verksamhetsområdet han representerar. Under min resa har jag arbetat med alla tre landskap och fått en bra uppfattning om både södra Österbotten, Österbotten och mellersta Österbotten. När man uppfattar helheten kan man bäst representera Österbotten. Jag är redo att arbeta hårt för vår nejd under de följande fyra åren och att fortsätta det arbete jag hittills har gjort för vårt område. Under tiden får österbottningarna en energisk, öppen, mycket hårt arbetande och stark riksdagsman.

I riksdagen är jag speciellt intresserad av uppdrag i trafik- och kommunikationsutskottet. Där känner jag att jag effektivt kan påverka för att förbättra vägarna och transportförbindelserna i Österbotten."
– Tommi Mäki




Tommi Mäki

  • Din starka representant till riksdagen från en ny generation. Öppet och energiskt beslutsfattande med österbottnisk ihärdighet. Ett innovativt förhållningssätt och sisu. En 27-årig Vasabo, född i Koskenkorva, VD, försäljningschef och marknadsföringschef. Sitter för tillfället i styrelsen för 10 olika bolag.
  • Marknadsföringsproffs och banbrytande arrangör. En stark påverkare. Med österbottninskt hjärta och stark företagaranda. Känd som en produktiv teambyggare från ett otal projekt.
  • Har skapat ett stort antal framgångsrika festivaler och evenemang på vårt område. Känd som bl.a. Solar Sound Festivals och Vaasa Festivals skapare och promotor. Var med och kläckte idén om Sisäsataman Terassi, det nya massiva nöjescentret i Vasa inre hamn som öppnades sommaren 2018. Började sin företagarkarriär redan som 15-åring. Har även arbetat med import och med marknadsföring.
  • Titel: Verkställande direktör, försäljningsdirektör
  • Soldatgrad: Officer i reserven, ledare för militärpolisplutonen (fänrik), flygkrigsskolan i Kauhava
  • Utbildning: högskoleexamen, tradenom
  • (internationell handel & marknadsföring)
  • Intressen: Tennis, jogging, gym, musik, konserter, föreningsliv
 

Pågående förtroendeuppdrag

  • Medlem i stadsfullmäktige, Vasa 2017-2021
  • Medlem i styrelsen för Österbottens Samlingsparti 2017-
  • Styrelsemedlem i Vasa Företagare 2017-
  • Vice ordförande för Koskenkorvan Urheilijat superpesisavdelning 2017-
  • Vice ordförande för Kultur- och Idrottsnämnden i Vasa
  • TIDIGARE FÖRTROENDEUPPDRAG I URVAL:

  • Viceordförande i Österbottens Samlingsparti
  • Reservofficerskolan, elevkårens styrelse
  • Medlem i Samlingspartiets ungdomsförbund
  • Seinäjokiregionens juniorhandelskammare
 



Tommis tankar om aktuella ämnen:


Företag och arbeten:

 - Utan företag finns det inga arbetsplatser, fungerande städer, välmående eller tillräcklig social säkerhet. En hållbar och företagspositiv ekonomi- och skattepolitik skapar ett positivt flow. Vår helhetsskatteprocent bör sänkas stegvis under de närmaste åren. Vi bör få investeringarna att öka i gamla Vasa län, och för att förverkliga detta behöver vissa saker förbättras genom olika åtgärder. Investeringar skapar ekonomisk tillväxt, skatteinkomster och arbetsplatser. Framför allt behövs åtgärder för att gynna tillväxten av små och medelstora företag. Systemet för företagsstöd bör även förnyas.

- Att arbeta och att ta emot arbete bör göras lönsammare i Finland. Av den lön som företagare betalar ut bör mera lämna i handen åt arbetstagaren utan att man behöver öka på företagets kostnader. Arbetets sidokostnader och beskattningar bör sänkas för att öka löntagarnas köpkraft. Vårdreformen är nödvändig och kräver en betydande ändring, situationen i dagsläget är ohållbar.

- Vi bör uppmuntra unga till företagande och vi bör förbättra företagarens ställning och sociala säkerhet.Vi bör skapa innovativa start-up center runtom i Finland där vi förenar forskning, studerande, företag och huvudinvesterare/institut. Forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet behöver märkbart mera satsningar. Finland har möjlighet att profilera sig som ett av forskningens toppländer för framtidens värld.

- Vi bör bygga ännu starkare samarbeten mellan företag och skolor och få ut studeranden så tidigt som möjligt i arbetslivet. Speciellt läroavtalsutbildningen har stora, outnyttjade möjligheter.

- Vi bör bidra till förenklandet av företagens verksamhet, samt förverkligandet av projekt för tjänstemän och beslutsfattare. Vi bör lyssna på representanter från industrin och proffs inom beslutsfattande. Vid stora officiella projekt och förvärv bör vi använda oss av proffs inom företagslivet redan i beredningsskedet.


Tillgängligheten och rörligheten i de österbottniska landskapen:

- Vi lotsar kollektivtrafiken i Österbotten in i 2020-talet och den digitala eran. Vi satsar på busstrafik, järnvägsanslutningar och utrustning, vi lobbar starkt för nya tåganslutningar mellan Vasa och Seinäjoki. Vi utvecklar ett starkt flygfält, Vasa flygfält, och uppmuntrar samarbete inom hela landskapet. En tåganslutning från Vasa flygfält till Vasa hamn bör förverkligas inom de följande åtta åren.

- Den privata bilkörningens kostnader bör inte höjas och bilskatten bör märkbart minskas eller slopas helt. Även bilförarnas övriga kostnader bör sänkas. I Österbotten är bilen inte någon lyxprodukt, utan en nödvändighet för rörligheten och arbetslivet. Vi kan inte helt och hållet förlita oss på kollektivtrafik.

- Väg tre mellan Jalasjärvi och Laihia bör läggas till i stamvägsnätet. Österbotten bör inte lämnas utanför när Finlands stamvägar förnyas, och inte heller från andra framtida projekt som rör logistik och rörlighet. Också hamn- och flygtrafiken behöver en stark lobby för att få tilläggsresurser.

- Vägnätets förbättringsprogram för påbörjas omedelbart. Vi bör reservera resurser också till underhållet av privata vägar enligt svensk modell. Vi ska också utveckla vägnätets säkerhet genom att öka märkning, belysning och antal filer. Vi höjer hastighetsbegränsningarna 10–20 km/h. På detta sätt gör vi t.ex. pendlingstrafiken snabbare och smidigare. Vi kan t.o.m. ha 140 km/h på snabba och trygga motorvägar.


Utbildning, motion och hobbyer:

- Vi bör satsa märkbart mera på livslångt lärande, så att vi håller oss på samma nivå som toppländerna i världen när det gäller kunnande.  En ny modell som uppmuntrar arbetstagare till frivillig skolning bör skapas. Lösningen kunde vara att man år varje arbetstagare med två års mellanrum ger en utbildningssedel som kan fritt kan användas till olika kurser och fortbildningar, t.ex. språkstudier. Denna sedel skulle inte betalas av företagen, utan skulle tas från utbildningens helhetsbudget.

- Vi bör bidra till att hitta jobb till studerande och låta studerandes röst höras vid beslutsprocesser. Vi behöver en aktiv diskussion med företag, högskolor och beslutsfattare för att skapa en atmosfär och ett samhälle som får de studerande att börja arbeta direkt efter examen, eller redan under studietiden.

- Föreningsverksamhet och frivilligarbete bör värdesättas. Mångsidiga och rikstäckande idrotts- och sportmöjligheter bör säkerställas. I Finland finns ett stort antal otroligt fina föreningar, med vars hjälp människor kan ta del av aktiviteter och fritidsmöjligheter. Staten och kommunerna bör skjuta till ännu mer stöd för tredje sektorns föreningsverksamhet. Dessa ökar även vårt välmående och vår trivsel. Idrott och fritidsaktiviteter bör få ännu mer resurser än tidigare.

- I det starka kulturfältet och konstsfären finns massor av outnyttjad potential och många möjligheter. I Finland har vi ännu mycket att göra när det kommer till musikproduktion om man jämför med t.ex. vårt grannland Sverige där musiken är en verklig exportvara. Systemet för kulturstödens fördelning bör göras mer jämlikt och främjande.

- Österbottens högskolesamarbete bör utvecklas. Tillsammans är vi starkare. Vi granskar en fusion eller en partiell fusion av de österbottniska högskolorna (Vasa VAMK, Karleby Centria och Seinäjoki SEAMK) inom de närmaste åren. Denna helhet kunde tillsammans med Vasa universitet skapa en fungerande och innovativ österbottnisk modell.


Social- och hälsovård:

- Vi bör fokusera mera på grupper som riskerar att marginaliseras och snarast bereda extra resurser för detta. Situationen för unga, och speciellt unga män, i Finland är oroväckande. Vi behöver effektiva knep för att få dessa att utbilda sig på nytt, återgå till arbetslivet och öka deras fritidsintressen.

- Social- och hälsovårdstjänsterna bör finnas nära till hands och vara enkla att snabbt nå för människor i alla åldrar. Alltför långa köer, exempelvis i specialsjukvården, måste bli kortare. Vi bör försäkra oss om att framförallt närvården håller hög standard runt om i Finland för att svara på bland annat den åldrande befolkningens behov av vårdtjänster.

- Tjänster inom den psykiska vården måste förbättras i hela landet. Den ökade användningen av droger och rusmedel oroar och bör förhindras.

 

Allmänt:

- I Finland bör man kunna röra sig säkert och jag är mycket oroad över den nuvarande situationen. Att höja den allmänna säkerheten kräver att extra resurser snabbt skjuts till för polisen och man bör även ingripa mer i invandrarnas brottslighet. Medborgarskapslagen bör ändras så att den som begår brott kan förlora sitt finländska medborgarskap, exempelvis vid terrorism eller landsförräderi. Maxstraffet för sexuellt utnyttjande av barn bör höjas.

- Den offentliga sektorns produktivitet bör bli bättre. Onödiga och överlappande administrationer bör skäras ned och man bör fundera på lösningar för sektorsgränserna och på sparåtgärder. Vi bör kontinuerligt arbeta för kommunsammanslagningar och skapa en gemensam strategi för de tre österbottniska landskapen.

- Ansökan om medlemskap i NATO bör göras under följande regeringsperiod. Finlands försörjningsberedskap måste höjas betydligt från nuvarande nivå. Jag är inte så orolig för ett möjligt väpnat hot mot Finland, men hot mot cybersäkerheten och olika datakommunikationssystem är verkliga. Att förebygga och förhindra dessa är viktigt och vi bör vara med i den globala försvarsgemenskapen. Värnplikten bör vara obligatorisk för alla män och frivillig för kvinnor. Värnplikten ökar vår vilja att försvara vårt land, samtidigt som det utbildar medborgare.




Sagt om Tommi


Sanotaan, että mies pystyy jättämään vain yhdet jäljet. Tommi on onnistunut jättämään jälkensä molempiin maakuntakeskuksiin, Seinäjoelle ja Vaasaan. Miestä voi kuvata lyhyesti innostuneeksi ja aktiiviseksi.
– Ossi Viljanen, hallituksen puheenjohtaja Seinäjoen Yrittäjät

 

Maamme ylin poliittinen päättäjäjoukko tarvitsee joukkoonsa täydennyksenä nuoria ja tehokkaita henkilöitä. Ilmajokelaissyntyinen Tommi Mäki sopii siihen joukkoon erinomaisesti. Se kannattaa muistaa äänestäessä! – Martti Mannersuo, kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Ilmajoki

 

“Saanut ammattitaidollaan aikaan onnistumisia monessa suunnassa ja luonut hienoja menestystarinoita. Tulee yllättämään monet näissä vaaleissa. Koko Vanhan Vaasan läänin ehdokas.” – Juha-Pekka Karvonen, puheenjohtaja Koskenkorvan Urheilijat

 

"Uskomaton energiapakkaus, jota uteliaisuus siivittää perehtymään moniin eri aihepiireihin" – Riitta Pääjärvi-Myllyaho, varapuheenjohtaja Pohjanmaan Kokoomus

 

"Tommin kanssa on ollut ilo tehdä yhteistyötä. Hänellä riittää ideoita ja visioita sekä ennen kaikkea rohkeutta ja uskallusta lähteä myös toteuttamaan niitä. Nuoria tulevaisuuden tekijöitä tarvitaan Arkadianmäellä!"  – Kim Kujala, varapuheenjohtaja, Suomen ylioppilaskuntien liitto ry

 

"Nuori ja energinen ehdokas, jolla paljon näkemystä asioista. Tommi on todella aktiivinen ja aikaansaava." – Jouko Sjöblom, yrittäjä, Jurva

 

"Tommi Mäki on nuori, energinen ja idearikas.  Hänellä on merkittävät yhteydet eri puolille.  Kaverit kouluajoilta pitävät häntä reiluna tyyppinä." – Timo Tuomikoski, Kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Ilmajoki

 

"Tommi on luotettava ja aikaansaava uuden sukupolven ehdokas, jolle on kertynyt paljon kokemusta ja näkemystä. Pesäpallokentiltä ammennettu vahva tiimityöskentely on Tommille tuttua. Tulee jatkamaan tinkimätöntä ja tavoitteellista työtä myös eduskunnassa." – Henri Itävalo, lukkari, JymyJussit Seinäjoki

 

"Yrittäjä ja moniosaaja, jolla laaja yhteistyökumppaniverkosto. Pitää Vaasan ja Pohjanmaan lippua korkealla aina missä ikinä liikkuukin." – Taneli Jokela, Vaasa

 

"Tommilla on pitkä ja kattava kokemus järjestötoiminnasta ja vaikuttamisesta politiikan eri tasoilta. Ammattikorkeakoulusta valmistumisen jälkeenkään kotiopiskelijakunta ei ole unohtunut, vaan laadukas yhteistyö alueen opiskelijoiden eteen on jatkunut jo vuosia." – Sami Korpela, Opiskelijakunnan puheenjohtaja, Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta VAMOK

 

"Tommi on äärimmäisen innovatiivinen ja ihmisläheinen ehdokas. Tommin kanssa kun istahtaa alas, tulee aidosti sellainen olo, että nyt minun asiaa kuunnellaan herkällä korvalla ja otetaan oikeasti asioista aidosti koppia! Tommi on multitaskaaja-moniosaaja, joka ymmärtää erilaisten ihmisten asiaa ja pitää katseen tulevaisuudessa! Emme tarvitse peräpeiliin tuijottelijoita vaan itsevarmoja tulevaisuuden tekijöitä, ja juuri tulevaisuutemme eteen Tommi on valmis joka päivä käärimään hihansa! Tarvitsemme eduskuntaan jonkun pitämään voimakkaammin ääntä monimuotoisen Pohjanmaan ja monimuotoisen nuorison puolesta, ja näiden asioiden äänitorvena Tommi täydestä sydämestään on. Tarvitsemme Tommia luomaan puitteita sille, että jokainen saa tehdä ja menestyä, työn kautta ja vastuullisesti!"  Tuulia Alanko, Pohjanmaan Kokoomusnuoret varapuheenjohtaja

 

“Tommi on pienestä pitäen ollu aina määrätietoinen mitä teköö. Muistan monta reissua mihinä oltiin koko perheellä ja miten jo 5-vuotiaana Tommi usein kommentoi yllättävissä asioissa sekä tilanteissa viisaasti. Me Katariina- vaimon kanssa ihmettelimmä kuinka asiallisesti Tommi asiat esitti ja osas viä perustella kommenttinsa jo tuolloon. Luotan häneen monessa asiassa" – Jari Mäki, Isä, yrittäjä, Koskenkorva

 

Riksdagsvalets förhandsröstning 3–9.4.2019
Officiell valdag 14.4.2019