Liljeströms intresse för Jacob Tegengren, som levde 1875–1956, väcktes på 1970-talet. Det var när Liljeström flyttade till Vörå kommun som han fick en välkomstpresent av kommunfullmäktiges ordförande S.J. Simons. Den presenten var boken Vörå sockens historia. I boken nämndes att Tegengren varit ordförande i sockenhistoriekommittén mellan 1927–1946. Berättelsen om denna mångfacetterade man väckte ett intresse i Liljeström. 

– 
Jag konstaterade att jag ska bli Jacob den andra, säger Liljeström med glimten i ögat.  

Tegengrens liv behöver en helt egen bok, för han var verksam inom många områden på många orter under hans liv. Den cirka 200 sidor tjocka boken Jacob Tegengren, Biografiska anteckningar om skaldens liv, kunde ha varit dubbelt så lång om Tegengrens släktingar gått med på det. 

– 
Det hände mycket i hans privatliv som inte passade i boken, säger Liljeström. 

Jacob Tegengren var en utbildad agronom. Men han var också bland annat en författare, folkbildare, bankdirektör och ornitolog. Tegengren föddes den 28 augusti 1875 i Vasa i en liten röd stuga intill villan i Sandviken. Vilket Liljeström tycker är lite underhållande eftersom många verkar tro han är född i villan. 

– Det finns ett plakat där det står ”här föddes Jacob Tegengren”.  

Liljeström drömmer om att Tegengrensällskapet ska kunna bygga ett stort brandsäkert arkiv någon dag.

Det är inte bara Liljeström som visat intresse för Tegengrens liv – men han är kanske den mest insatta – för det finns en dedikerad förening som Liljeström grundade. Jacob Tegengren-sällskapet har varit verksamma sedan 1985 och Liljeström var dess ordförande fram tills några år sedan när han gav vidare stafettpinnen till Ingvald back 

Förutom att de forskar i Tegengrens historia och vårdar minnet av skalden tar de även hand om Tegengrengården som har blivit den centrala platsen för sällskapets möten. De ordnar även öppet hus och gästboken vittnar om flitiga besökare.  

Liljeström har flera tavlor som Tegengren målat och egna exemplar av diktsamlingar och andra alster han skrivit. Det går inte många ord mellan berättelsen om boken innan Liljeström minns en anekdot om Tegengrens liv.  

– 
Han skrev att han trivs alldeles bra i Vörå i sina brev. Han skrev också att hans pojkar simmat i ån som är ”smutsig som synden”. Han refererade till Vörå å. 

Erik Liljeström samlar på ugglor i olika former när han inte läser om Jacob Tegengren.

En av Liljeströms mest spännande upptäckter under hans många år av forskning var när han fick ta del av hemligstämplade konvolut som förvaltats av Åbo akademi i 50 år. Dagen efter att de blev öppna för allmänheten tog Liljeström sig en titt.  

– 
Jag trodde att det skulle vara runor eller något annat spännande där. Men det handlade mest om Tegengrens förhållande till sin beundrare Renvall. Det var mycket intressant, säger Liljeström.  

Det Liljeström tycker att är speciellt intressant är hur Tegengren återhämtade sig efter att ha skjutit sig själv i armen år 1906 i Närpes. 

– 
Han skulle kliva in i en båt och på något vis avfyrades geväret rakt i hans arm. Han hade en väldigt fin handstil. Efter några veckor lyckades han skriva med sin vänstra hand, med ganska fin handstil, till sin bror.  

Erik Liljeström har skrivit flera böcker i sitt liv.

Liljeströms mål att bli Jacob den andra har nu nått sin kulmen när boken släpptes ifjol i december. Dessutom har han, efter att ha fått Tegengren-sällskapets godkännande, en permanent plats bredvid Tegengren 

– 
Det finns två gravstenar där han är begravd. På den ena står det Tegengren, på den andra Liljeström. 

Liljeström säger att det funnits stort intresse för boken och att responsen varit god.  

– 
Boken finns till salu i Astragården där den presenteras som årets nyhet, säger Liljeström.  

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 13 februari. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media. 

Kort om Jakob Tegengren

  • Föddes 28 augusti 1875 i Vasa.
  • Var agronom, författare, jägare, ornitolog, rektor och psalmförfattare. Hade tre söner.
  • Var gift med Else Tegengren (Nyman) från Alavo.
  • Förlorade sin arm i Närpes genom en olycka 1906.
  • Blev direktör för Nordiska föreningsbankens filialkontor i Vörå 1915.
  • Var en av flera som tog emot Mannerheim på sitt blixtbesök i Vörå 1918. Utnämndes till hedersdoktor vid Åbo Akademi 1948.