VM i Frankrike har präglats av omdiskuterade straffsituationer. På tisdagskvällen åkte Japan ur VM efter att lagkaptenen Saki Kumagai fått bollen på handen i straffområdet i åttondelsfinalen mot Nederländerna. Anfallaren Lieke Martens kunde sätta 2–1 på den efterföljande straffen i 90:e minuten och sköt Nederländerna till kvartsfinal.
På onsdagen hade Sverige pressträff vid sitt spelarslott i Parigné, nordost om Rennes. Förbundskapten Peter Gerhardsson berättar att han länge velat se en ändring av handsregeln i straffområdet.
– Det är något som jag funderat på i många, många år. Det blir så oerhört kraftigt straff för en hands som blir straff, säger han.
Internationella fotbollsförbundet Fifas beslutande organ Ifab, med säte i Storbritannien, sätter de internationella spelreglerna i VM. Hittills har Ifab tagit bort regeln att målvakter varnas om de lämnar mållinjen för tidigt efter slagen straff. Gerhardsson vill se fler förändringar.
– Ifab, eller vad det heter – det är väl mest farbröder som sitter och beslutar det här uppe i Skottland i sina Winchesterfåtöljer. Jag vet inte när man kanske ska komma till om hands alltid ska vara straff eller kanske indirekt frispark eller någonting sådant. För att det inte ska bli så påtagligt, säger Gerhardsson, själv snart 60 år gammal.
Sverige förbereder sig för kvartsfinal mot Tyskland på Roazhon Park i Rennes på lördag. Flera straffar under VM har dömts efter "handboll" och genom det assisterande videodomarsystemet VAR. Bland annat i Sveriges 1–0-seger mot Kanada i måndags, då mittfältaren Kosovare Asllani fick bollen på armen och målvakten Hedvig Lindahl sedan räddade Sverige vidare i turneringen
– Det har varit så enormt mycket straffar i det här VM:et. En del är hands, i kombination med VAR. Man kanske ska fundera ett steg till – ska det vara straff för hands? Det kanske är den regeln man ska ändra. Men det är egna funderingar, säger Gerhardsson.
Sport
26.6.2019
Sveriges förbundskapten kritisk – vill ha ny handsregel: "Farbröder som sitter och beslutar"
Peter Gerhardsson vill ändra handsregeln i straffområdet. Men Sveriges förbundskapten ser tecken på en stor konservatism inom Fifas beslutande organ Ifab.