– Men nog är det fint här inne ändå, säger Olav Westlin, kassör i föreningen.

Rekipeldo hembygdsförenings hus med det karakteristiska tornet renoverades med talkokrafter 2000–2005 som ett Leader-projekt. Storlunds Byggtjänst anlitades också, och elever från Yrkesakademin målade lokalen invändigt som ett vinterprojekt. Kulturfonden var också med på ett hörn. Runt scenen har man restaurerat de gamla dekorativa väggmålningarna, väggarna har fått ny färg och överlag har lokalen fått ett ansiktslyft som heter duga. Den enorma vedugnen, som stod på motsatt sida från scenen lyftes ut. Nu för tiden finns enbart vedugnen i bybornas minne.

– Det var kalla vintrar förr. Man fick elda ett par dagar på förhand för att få upp värmen, säger Westlin.


Peter Svens, ordförande för föreningen, berättar att ”Bjärji" är ett populärt ställe för bröllop, släktträffar och andra fester och evenemang. Till veteranbilsträffen i augusti kom fina gamla bilar från trakten, och en hel bilkaravan kom körande från Vasa.

Den traditionella Vörådagsdansen ordnas i föreningshuset och danspaviljongen. Paviljongen, som ritats av Westlins farbror Einar är ganska sällsynt i Österbotten med sina åtta hörn. Den ägs som bäst av Vörå UF, men Rejpelt hf ska övergå till hembygdsföreningens ägo. Förutom paviljongen har föreningen även andra projekt på gång. Hembygdsmuseet Fädernegården finns ett stenkast från föreningshuset. Där man kan göra en tidsresa till slutet av 1800-talet och se på olika lokalhistoriska föremål. Även Fädernegården ska få ett nytt tak. Dessutom ska Munters torp, som också finns på området, få ett nytt tak.

– Torpet har anknytning till Fänrik Ståhls sägner där det finns en dikt om soldaten Munter. Det var han som vägrade släppa soldaterna över bron.


I storstugan med en tidsenlig interiör kan man utforska lokalhistoriska föremål. Där finns även flickboden med färggranna textilier och en skomakarverkstad.

Till arealen är Rejpelt den största byn i Vörå. Cirka 220 personer bor där, uppskattar Svens och man hoppas på att flera ska flytta in. Det är också många som har sommarstugor i byn, vilket syns på den ökade folkmängden i byn på sommaren.

– Alla känner varandra i Rejpelt. Det är familjärt och tryggt här, säger Havulehto.

Det som kommer att synas mera konkret i föreningshuset ganska snart är en karta med namn på platser och gårdar. Föreningen har kartlagt alla platser som de själva, eller andra kommit ihåg namnen på.

– Det är viktigt att passa på för det kan vara sista generationen som vet alla namnen som lever nu, säger Westlin.

När föreningsmedlemmarna ska lista sina favoritsaker med byn växer den snabbt. Men den fina skolgården med tillhörande klätterställningar och till och med en linbana är en av favoriterna. Dessutom finns det mycket hästar i byn och så är det nära till naturen, men också till de större städerna i regionen. Men Anton Fors, en av de yngsta i skaran, tycker om åkrarna.

– Det är roligt att få köra moped, åkerbil, cross och traktor på "styttji", säger Fors.

Den 29 september klockan 13 bjuder Musmamman på höstfest, med en rolig motionsbana, saga, våfflor och korv. Festen planeras just nu av föräldrar, elever, lärare och hembygdsföreningen. Föreningen säger att alla är välkomna att hjälpa till. Samtidigt ordnas visning av lediga hus i byn.

– Kanske blir det också loppis, och dans och musik i paviljongen... säger hembygdsföreningen.

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 4 september. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.