Jul och nyår är traditionernas tid. Inte minst när det kommer till tv-tittandet. Över 3,7 miljoner svenskar såg Kalle Anka och hans vänner fira jul i SVT i fjol – men hur ser det ut på andra ställen i världen?

I Norden sträcker sig liknande traditioner över landsgränserna. Tv-sända julkalendrar förekommer inte bara i Sverige utan även i Danmark, Norge och Finland. Danskarna och norrmännen har lyxen att följa två julkalendrar om andan faller på. I båda länderna brukar både public service och en kommersiell kanal sända varsin kalender.

Den som trodde att bara svenskar tittar på Kalle Anka i jultid misstar sig. Även norrmän, danskar och finlandssvenskar bänkar sig framför Disney-klassikern på julafton. I Finland, jultomtens påstådda hemland, ser tomten dessutom till att vara extra tillgänglig dagen till ära och tar emot samtal från finska barn i direktsändning.

Om vi blickar längre österut är det framför allt nyåret som kantas av inrotade tv-traditioner. I Ryssland sänds ett kändisspäckat underhållningsprogram med musikalinslag varje nyårsafton. Traditionen startades 1962, och pausades under 80-talet – men återinfördes 1997 tack vare en nostalgisk vurm för Sovjeteran, skriver Hollywood Reporter.

Ännu längre österut, närmare bestämt i Japan har tv-tittare samlats kring en musiktävling på nyårsafton ända sedan 1951. Tävlingen innebär att ett manligt och ett kvinnligt lag kämpar mot varandra i sång. Hittills leder det manliga laget med 36 vinster, gentemot det kvinnliga lagets 31.

Även italienare har en stark tv-tradition på nyårsafton. Varje år visas ett fyra timmar långt underhållningsprogram som gästas av kända komiker och artister. I år direktsänds det populära programmet från kuststaden Maratea.


Inom Europa skiljer sig tv-traditionerna åt. Ofta har länderna lånat filmer och program från varandra som med tiden blivit stående inslag i julfirandet. Ett exempel på detta är den tjeckiska filmen "Tre önskningar till Askungen" som visas i norsk tv varje jul. Ett annat exempel är tyskarnas tradition att sedan 1963 fira in det nya året med att titta på den elva minuter långa sketchen "Grevinnan och betjänten". Den brittiska sketchen är populär i flera länder, sedan 1969 sänder SVT den på nyårsafton medan norska NRK visar sketchen kvällen före julafton.


I grannländerna Ungern och Polen samlar den amerikanska klassikern "Ensam hemma" befolkningen framför tv-apparaterna under jul. USA har dock trots mängden av amerikanska julfilmer ont om traditioner i tv-tablån. Men några finns. Bland annat visas många filmatiseringar av Charles Dickens klassiker "En julsaga" på julafton. På Thanksgiving i slutet av november samlas miljoner amerikaner för att titta på amerikansk fotboll i direktsändning. Även i Kanada är tv-sända sportevenemang tradition, varje år sänds världsmästerskapen i hockey för ungdomar med start annandag jul.


En annan tv-sänd tradition under jul och nyår är makthavares tal till nationen. I Tjeckien är det tradition att presidenten håller nyårstal 1 januari, men i år håller den nuvarande presidenten Milos Zeman tal i tv redan 26 december.

I Storbritannien är det kungahuset som håller jultal i tv-rutan. Ända sedan 1951 har drottning Elizabeth II talat till folket på juldagen. För de britter som föredrar en alternativ julröst finns en annan tradition – samma tid sänder nämligen en konkurrerande brittisk kanal ett jultal som hålls av en kändis. Tidigare år har bland annat Edward Snowden och Marge Simpson fått äran att önska britterna en god jul.