Det svenska herrlandslaget har planerat att spela landskamper mot Ryssland på Friends arena i Solna den 28 mars och mot Cypern på bortaplan tre dagar senare. Den 14 april var det tänkt att det svenska damlandslaget skulle möta Ungern i en EM-kvalmatch i Göteborg. Men nu ser de matcherna alltså inte ut att bli av.

Fifa skriver i sitt uttalande att klubbarna inte är skyldiga att släppa spelarna till landslagssamlingarna, vilket annars är regel, uppger Reuters.

Håkan Sjöstrand kan ännu inte svara på hur det blir med landskamperna.

"Informationen (från Fifa) är helt ny", säger han i en skriftlig kommentar, men konstaterar att läget är osäkert. "Vi måste vara beredda på alla scenarion och att det som gäller i dag blir något helt annat i morgon. Det får vi förhålla oss till på ett så ansvarsfullt och konstruktivt sätt som möjligt", skriver Sjöstrand.

"Om det innebär att planerade landskamper måste ställas in så gör vi det".

Rekommendationen från Fifa påverkar också diskussionerna kring om och hur sommarens fotbolls-EM ska kunna genomföras. EM, som ska spelas i tolv städer i elva länder, sparkar enligt planerna igång den 12 juni.

Innan dess ska det spelas ett kval för att ta fram de fyra sista lagen till mästerskapet, matcher som var tänkta att spelas i slutet av mars.

Uefa har bjudit in till en videokonferens med Europas alla 53 fotbollsförbund på tisdag för att diskutera frågan.

I stort sett all europeisk toppfotboll har avstannat till följd av oron för spridningen av coronaviruset. Under fredagen bestämde sig engelska Premier League och tyska Bundesliga för att ställa in helgens matcher och matcherna i den svenska cupen har också skjutits upp.