Fem finlandssvenska fonder vill skapa en kulturell mötesplats i centrala Helsingfors. Nu utreds möjligheten till en mångsidig kulturverksamhet i den så kallade Kulturtriangeln.

Området i centrala Helsingfors inramas av Centralgatan, Norra Esplanaden och Skillnaden. Svenska teatern, Akademiska Bokhandeln och Stockmann, som i dag verkar i triangeln, är i det här skedet positivt inställda till utredningen.

Flera aktörer har under den senaste tiden efterlyst bland annat ett barnkulturcentrum och en större synlighet för det finlandssvenska i centrala Helsingfors. Samtidigt önskas en utveckling av fastigheterna på området.

Svenska kulturfonden, Föreningen Konstsamfundet, Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne, Stiftelsen Tre Smeder och Svenska folkskolans vänner finansierar utredningen.

Sören Lillkung som är vd för Svenska kulturfonden säger i ett pressmeddelande att uppdraget att stärka det svenska i Finland betyder att Kulturfonden måste vara lyhörd för nya behov.

– Vi behöver en stark och synlig närvaro på ett centralt läge, en plats där man kan erbjuda mångsidiga kulturella upplevelser för Helsingforsbor och andra inhemska och internationella besökare.