- Vi jobbar för att österbottningarna ska kunna leva ett bra liv och bibehålla sin arbetsförmåga. Om den av någon orsak försämras, ska man kunna få rehabilitering på sitt eget modersmål, säger Mikael Fredman, VD för Promedi-bolagen, som jobbar aktivt med att främja arbetshälsan och hitta rehabiliteringsbehoven ute hos företagen.

En aktiv approach
Företagshälsovården omfattas av lagen, men eftersom vägen från hälsovårdsundersökningar till eventuell rehabilitering kan kännas komplicerad, är det få som valt att satsa på det här arbetet.
- Vi gör tvärtom, och arbetar med att väcka intresset i periferin och informera om möjligheterna, fortsätter Mikael.
- Vi vill hjälpa företagarna och deras anställda att själva ta ansvar för sin arbetsförmåga, men många behöver hjälp med processen. Via företagshälsovården och eventuell rehabilitering kan man lära sig ta kontroll över sitt liv och sin hälsa, fortsätter Tapani Schöning, utvecklingschef samt ansvarig företagshälsovårdsläkare på Promedi.

Samarbetet med företagen viktigt
I varje hälsogranskning med en klient görs en bedömning där man på Promedi och Sydmedi tar ställning till eventuellt rehabiliteringsbehov.
- Rehabilitering har stor inverkan på arbetsförmågan, anser företaghälsovårdare och lantbruksansvariga Mikaela Lundell på Sydmedi. Man brukar vara väldigt motiverad efter en kurs, men tyngdpunkten ligger ändå på det långsiktiga, förebyggande arbetet och samarbetet med arbetsplatserna är viktigt.
- Kraven är hårda inom arbetslivet idag, och det blir allt viktigare med en bra företagshälsovård, tillägger överläkare och företagshälsovårdsläkare Stina Lähteenmäki på Sydmedi, som alltså kommer att betjäna både privatpersoner, företag och lantbruksföretagare i det nybygga Mittistan-huset i centrum av Närpes i början av novmeber.

Både storföretag och lantbruk
I Närpes går man in för att satsa särskilt på lantbruksföretagen, som har rätt till samma ersättningar som andra företagare.
- Det är frivilligt att ansluta sig till företagshälsovården, men lantbrukarna har till och med ännu bättre lagstadgade förmåner än andra företagare, och självklart samma rätt till rehabilitering, tillägger Mikaela.
Tack vare det välfungerande samarbete man utvecklat med Härmä Rehab Center, har man som kund i Sydmedi och Promedi fantastiska möjligheter att få rehabilitering på. Hit hör både ASLAK- och TYK-rehabilitering, samt även sjukdomsinriktad rehabilitering.

Unik, svenskspråkig rehabilitering
Utbudet och möjligheterna för svenskspråkiga utökades betydligt i och med att man i Härmä övertog den del av verksamheten som under fjolåret lades ned vid Norrvalla i Vörå. Man jobbade hårt för att inrätta en svenspråkig linje i ett välfungerande hus, och drygt 20 personer flyttades från Norrvalla till Härmä Rehab Center.
-Det här hade stor betydelse för vår service för svenskspråkiga, konstaterar Pasi Vainio, försäljningschef på Härmä Rehab Center, och vi är nu de enda i Finland som kan erbjuda svenskpråkiga rehabiliteringskurser.
Tack vare samarbetet har den lucka som tidigare fanns beträffande det administrativa arbetet som föregår en rehabilitering fyllts, och rehabiliteringsutredningarna sköts även av Härmä Rehab Center.
- Vi satsar mycket på uppföljningen - resultaten av en rehabilitering ska vara synliga. Kunskapen ökar hos alla tre aktörer tack vare det fina samarbetet, anser rehabiliteringschef Minna Vienola.