Det är viktigt att ta emot ortsbornas respons och kommentarer i ett planeringsprojekt som detta. 

– Vi har ett jättebra område. Det är stort och mångsidigt. Men om vi inte har en plan på vad som ska göras när så kan det bli jobbigt framöver. Ett exempel var rullskidbanan som byggdes och måste ändras för att ta backhoppningen i beaktande, säger Ulf-Erik Widd, viceordförande för Vörå IF. 

 

Ulf-Erik Widd är viceordförande för Vörå IF.

Förutom planeringen av området har man även börjat planera hur skidstugan och faciliteterna intill ska se ut. I början av september presenterade Martin Norrgård, som är anställd för att utveckla Vörå skidcentrum med lokala aktörer, de första skisserna. 

– Det är inget man gör i en handvändning. En sak som har kommit fram tydligt i enkäten är att det behövs omklädningsrum och ett kafé. Det jag presenterade togs jättebra emot, trots att de första planerna är ytliga.

– Vi har tänkt oss en modern byggnad som kan ge möjlighet för ett kafé eller en restaurang och fungera som en lobby. Det ska inte bara vara det sedvanliga föreningshuset. Det ska även kunna fungera för rekreation och ha en bättre bastuavdelning. 


Backhoppningstrapporna används redan som en sorts motionstrappa.

Eftersom planeringsprojektet är Leader-finansierat är det viktigt att man håller sig till enbart planering. Men det hindrar inte andra föreningar att förverkliga projekt på området. Redan nu har en del av frisbeegolfbanan börjat byggas. Och som många andra saker på området ska den vara lite utöver det normala. 

– Frisbeegolfbanor låter som att det är något lätt att bygga. Det må kosta lite och går snabbt – det stämmer för hobbybanor.

– Men den röda tråden med allt vi gör här är att vi höjer ribban lite. Banan ska kunna användas också för tävlingar. Jag tror att det är rätt strategi. Vi gör det så bra som möjligt. 


Allmänheten har redan börjat engagera sig. En webbenkät gjordes för några veckor sedan. Cirka 250 svar har redan kommit in. 

– Det är jättebra svar vi har fått hittills. De som svarar på enkäterna ger statistik och värdefullt material. Det kommer vi presentera på infot.

– Jag blev överraskad själv över hur många svar det kom. Vi ska även göra en enkät till barn och ungdomar. Det är viktigt att planera för framtiden, för vad de som är unga nu vill ha sedan, säger Norrgård. 


Tanken var att Norrgårds anställning i projektet skulle pågå till oktober. Men eftersom han fick andra arbetsuppdrag avslutar han sin roll en månad på förhand. På så sätt kan man spara en del projektarbetstid för antingen honom eller någon annan. 

– Det är många människor involverade och jag tror vi har lyckats bra. Det känns som att det kommit många positiva förslag. Därför vill vi ha möjligheten att ta emot respons ännu en gång för att det ska bli så bra som möjligt, säger Widd. 

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som ges ut av HSS Media.